Bursa Ziraat Odaları Başkanları, domates ve incirde yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla Ankara’ya çıkarma yaptı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşen ziraat oda başkanları, destek istedi. Türkiye'nin domates deposu' kabul edilen Karacabey’de, üreticilerin sorunları dile getirildi. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nafiz Kaya, salçalık domatesin yüzde 40’nin üretildiği ovada üreticinin fiyat sorunu yaşadığını dile getirdi.

Karacabey Ovası’nda üretilen 1 milyon ton domatesin yüzde 95’inin salça fabrikalarına satıldığına dikkat çeken Kaya, “Fabrikalar 25 kuruştan sözleşme yaptılar. Bazı fabrikalar bu sözleşmeye uyarken, büyük çoğunluğu sözleşme yapmayan üreticiden 10-12 kuruşa domates alıyor. Bu durum üreticimizi perişan etti. Fabrikalar genelde sözleşme yapmayan üreticiyi tercih ediyor. Bu da fiyatların dibe vurmasına, üreticinin zarar etmesine neden oluyor.” diye konuştu.

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim ise sorunları paylaşmak ve çözüm yollarını konuşmak amacıyla ziraat odası başkanları ile Ankara’ya çıkarma yaptıklarını belirterek, üreticinin sorunlarına dikkat çekti. Domates ve İncir’de yaşanan sorunlara mutlaka çözüm bulunacağını ifade eden Ekim, üreticinin hakkını korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Bursalı Ziraat Odası Başkanlarını dinleyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hem domates üreticileri, hem de rekolte kayıpları yaşayan incir üreticilerinin arkasında olduklarını ifade etti. Sorunların takipçisi olacaklarını belirten Bayraktar, hukuki yollardan üreticinin haklarını korumak amacıyla çalışma başlattıklarını kaydetti.