Üzümün merkezi Manisa’da, Nisan ayındaki donun ardından Haziran’da yağan dolu, üzüm bağlarında yüzde 50 ile 80 arasında zarara neden oldu. Bu sene üzümde rekoltenin düşük olması bekleniyor. Geçen yıl yaklaşık 50 ton üzüm kaldıran üretici, bu yıl ancak 10 ton üzüm çıkacağını söylüyor. Don ve dolu yüzünden zarara uğrayan üzüm üreticisi kara kara düşünüyor. Rekoltenin düşmesi nedeniyle kuru üzüm fiyatı tavan yaptı. Nisan ayında 3 lira olan kuru üzümün fiyatı şimdiden 5 liraya çıktı. Geçen yıl pazarda 1,5 ile 2 lira arasında olan yaş üzümün fiyatının bu sene en az 5 lira olması bekleniyor. Bu fiyatın büyükşehirlerdeki pazarlarda ise ez 7-8 lirayı bulacağı tahmin ediliyor.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesi Mütevelli Mahallesi’nde üzüm üretimi yapan Salih Yurga, bu sene üzüm bağlarında meydana gelen zararın çok olduğunu söyledi. Zarardan dolayı rekoltenin çok düşeceğini dile getiren Yurga, üzüm bağlarında zararın yüzde 50 ile 80 arasında olduğunu kaydetti. Bu zararın üzümün gelecek yıllarına dahi tesir ettiğini aktaran Yurga, “Birçok arkadaş üzüm bağını sökmek zorunda kaldı. Mecburen söktüler. Yeni yıla tekrar üzüm bağı dikmek zorunda. Bu da üzüm üreticisine ayrı bir külfet oluşturdu. Devletin zarar tespiti için yoğun bir şekilde çalışması gerekir. Buradaki zararın karşılanması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Ne kadar yardımcı olunacağını şu an için bilmiyoruz. Şu ana kadar yapılan sağlam bir tespit yok.” dedi.

“20 TON ÜZÜM KALDIRIRKEN BU SENE 4,5-5 TON DÜŞMESİNİ BEKLİYOR”

Üreticinin mağdur olduğunu, üzümler çıkınca tüketicinin de mağdur olacağını belirten Yurga, “Çünkü don olayından dolayı rekolte çok düşük olacak. Böylece hem yaş, üzüm hem de kuru üzümün fiyatları yüksek olacak. Fiyatı yüksek olan üzümü herkes alıp yiyemez. Eğer önümüzdeki sezonda yine bu şekilde don olayı yaşanırsa bu sefer kaliteli ve rekoltesi yüksek üzüm üretmek 3-4 yıl daha ileri atar.” diye konuştu.

41 dönüm üzüm bağının olduğunu belirten Yurga, “Çok büyük bölümünde dondan dolayı zarar meydana geldi. Allah’tan gelen bir şey, yapacak bir şey yok, ancak devletin de zararımızın giderilmesi için destek vermesi gerekir. Eğer bu sene don olmasaydı en az 20 ton üzüm kaldırmayı hedefliyorduk. Ancak don olduğu için kaldırdığımız üzüm 4-5 tona düşmesini bekliyoruz. Bu sene hem yaş hem de kuru üzüm büyük ihtimalle cep yakacak. Çünkü pazarda geçen yıl 1,5-2 liraya yenilebilen taze üzüm bu sene pazarda 5 lira civarı olacak. Çünkü ürün yok. Olmayan mahsul her zaman pahalı olur. Olmayan mahsul her zaman pahalı olur.” şeklinde konuştu.

“YAŞ ÜZÜMÜN PAZARDA FİYATI 5 LİRAYI BULMASI BEKLENİYOR”

Saruhanlı ilçesi Mütevelli Mahallesi'nde üzüm üreticiliği yapan bir başka çiftçi Nadir Görüm de 80 dönüm bağının olduğunu, eğer don olmasaydı bu sene 50 ton civarı üzüm kaldırmayı hedeflediğini, ancak don olayının yaşanmasından ötürü bu sene üzüm bağından 10 ton üzümün çıkmayacağını söyledi. Don ve dolunun üzüm bağlarında zararının yüksek olduğunu ve bu yüzden rekoltenin çok düşük olmasının beklendiğini aktaran Görüm, bunun da üzüm fiyatlarına şimdiden yansıdığını kaydetti. Nisan ayında 3 lira olan kuru üzümün bir anda 5 liraya kadar yükseldiğini belirten Görüm, “Geçen yıl pazarda 1,5 ile 2 lira arasında olan yaş üzüm fiyatının bu sene rekolte düşük olduğu için pazarlarda 5 liradan aşağı olmaz. Bu fiyat, üzüm büyükşehirlerin pazarına gittiğinde ise 8-9 lirayı bulur.” diye konuştu. Üzümün fiyatı arttığı için, üzüm ile ilgili her şeye de zam geldiğini dile getiren Görüm, “Mesela ilaçlara yüzde 40 oranında zam yapıldı. Bu ilaçları üzüm olsa da olmasa da atmak zorundayız. Eğer atmazsak seneye çubuklar olmaz, o çubuklarda üzüm yapmaz. Üzüm ile alakalı her şeye zam geldi.” şeklinde konuştu.