Avrupa’nın tek çatı altında en büyük ticari ve ağır vasıta jant üreticisi İnci Holding, 4 milyon kapasiteli yeni fabrikası ile bu alanda yıllık üretimini 11 milyon adete çıkardı. Şirket, hem endüstriyel hem de otomotiv ürün gruplarında büyümeyi hedefliyor. İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Perihan İnci, alüminyum jant üretimi alanında ikinci fabrika yatırımını da tamamladıklarını belirterek, “Dört milyon kapasiteli bu fabrikamız ile birlikte sac ve alüminyum jant üretim kapasitemiz, dört fabrikada yılda toplam 11 milyon adete yükseldi. Ülkemizde ve bölgemizde, binek ve ticari araçlar için alüminyum ve sac jantları aynı yapı altında üreten tek tedarikçi konumundayız. Bu kabiliyetimizle ana sanayi müşterilerimizin sürekli gelişen ürün gamı için doğru ürün sunabiliyoruz. Jant alanında müşterilerimizin yeni projelerine paralel büyümemiz, önümüzdeki yıllarda da devam edecek.” dedi.

Basın mensuplarıyla biraraya gelen İnci ve yönetim kurulu üyeleri, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Son 10 yıldır her sene ortalama yüzde 15 büyüdüklerini kaydeden İnci, “2015 yılında da mevcut ve güçlü olduğumuz otomotiv yan sanayi alanındaki büyümeyi devam ettireceğiz. Orta ve uzun vadede, organik gelişimimize ek olarak inorganik büyüme stratejileri de izleyeceğiz.” dedi. Akü ve jant üretimiyle otomotiv yan sanayi, lojistik, otel ekipmanları, sigorta ve geri kazanım sektörlerinde de faaliyet gösteren şirket, yatırımlarını ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayisinde yapıyor. Ürünlerinin yüzde 60'ını, 80'den fazla ülkeye ihraç ediyor. Holding bünyesinde faaliyet gösteren 15 şirkette, toplam 2 bin 400 kişi çalışıyor. İlk 500’de üç şirketi bulunan holdingin cirosunun yüzde 90’ı otomotiv yan sanayi, yüzde 7’si lojistik, yüzde 3’ü diğer faaliyetlerden oluşuyor.

‘BÜYÜME HIZIMIZI TEKNOLOJİK ÜRÜNLERLE ARTTIRACAĞIZ’

2015 yılında hem akü üretiminde, hem endüstriyel hem de otomotiv ürün gruplarında büyümeyi hedeflediklerini dile getiren İnci, bu büyümeyi de yeni teknolojik ürünlerle sağlayacaklarını ifade etti. İnci, “2015, bize yeni pazar ve yeni teknolojiler sağlayacak ve büyüme hızımızı arttıracak stratejik işbirliklerini sorgulayacağımız bir yıl olacak.” dedi. Otomotiv yenileme pazarında yeni nesil servis konsepti Autopro’yu hayata geçirdiklerini aktaran İnci, “Yerel müşteri ihtiyacına uygun servis hizmeti sunan bu iş birimimizle Türkiye genelinde yaygınlaşarak, değer zincirindeki hizmet bütünlüğümüzü arttırma amacındayız. Lojistik sektörü de ulusal ve uluslararası büyüme ve yatırım alanlarımızdan birisi olacak. Lojistik şirketimiz, bu amaç doğrultusunda hızlı bir ivmeyle büyümesini sürdürüyor. 2014 Eylül ayında, İnci Lojistik olarak konusunda dünyanın en büyüklerinden birisi olan Japon lojistik firması Yusen ile önemli bir stratejik işbirliğine imza attık.” şeklinde konuştu. Atık yönetimi ve yenilenebilir enerji alanlarında da yatırım planları olduğu bilgisini veren İnci, “Değer yaratacak farklı büyüme alternatifleri üzerinde çalışıyoruz. Buna, yabancı firmalarla çeşitli işbirliği fırsatları da dahildir.” dedi.

'OTOMOTİV SEKTÖRÜ YÜZDE 10 DARALDI'

2014 yılında faaliyet alanları olan otomotiv sektöründe ciddi bir daralma olduğuna işaret eden Perihan İnci, “2014 yılının başlangıcı ÖTV artışı, kurlardaki artış, BDDK’daki düzenlemeler ve Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikasıyla beraber yüzde 25, hattâ dönem dönem yüzde 28’lere varan bir inişle başladı. İlk çeyrek yüzde 25 daralma, 2. çeyrek yüzde 25 daralma, 3. çeyrek yüzde 8,8 daralma ve son çeyrekteki yüzde 10’luk düzelmeyle toplamda yüzde 10’luk bir daralma oldu.” diye konuştu.