Bursalı tüketiciler, dosya masraflarını geri ödeme sözünü yerine getirmeyen Ziraat Bankası önünde oturma eylemi yaptı. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, dosya masraflarını alana kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

Eylem, Ziraat Bankası Heykel Şubesi önünde gerçekleştirildi. Banka önünde toplanan yaklaşık 20 kişi, ‘dosya masrafı’ adı altında kendilerinden alınan paraların iade edilmesini istedi. Vatandaşlar adına açıklama yapan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicinin bankalardan aldığı kredi için ödediği dosya ve komisyon masrafları ile ilgili hukuk mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti.

'TEMMUZ AYI SONUNDA ÖDENECEĞİ SÖZÜ VERİLMİŞTİ, BU KARAR NE OLDU'

Ziraat Bankası Genel Müdürünün, tüketicilerin hakem heyetlerine başvurmaksızın tüketici paralarının ödeneceğine dair söz verdiğini hatırlatarak, şunları ifade etti: “Biz tüketiciler olarak bu verilen sözden umutlanmış bunun gereğini beklemiştik. Ancak ne yazıktır ki bugüne kadar sayın genel müdürün verdiği söz yerine getirilmemiştir. Bugün biz tekrar soruyoruz, 4 Haziran günü, Türkiye genelinde Temmuz ayı sonunda tüketicilere paraları ödeneceği şeklinde bilgi verilmişti. Bu karar ne oldu. Bu söz tutulacak mı tutulmayacak mı? Biz sayın genel müdüre soruyoruz, siz tüketicinin dosya masrafını ödeyecek misiniz, ödemeyecek misiniz? Eğer ödeyecekseniz yasal faizi ile birlikte mi ödeyeceksiniz yoksa sadece masrafını mı ödeyeceksiniz? Tüketici ile pazarlığa oturup 500 lira yerine 300 lira verelim diyecek misiniz, demeyecek misiniz?”

“BANKA ‘ÖDÜYORUZ’ DESE BİLE HAKEM HEYETLERİNE GİDİN”

Bu konuda bir söz verilmezse önümüzdeki ay da Türkiye Tüketici Hareketi’ni temsil eden bütün federasyon ve derneklerle bankaların önünde olacaklarını dile getirdi. Tüketiciye de çağrıda bulunan Yılmaz, “Bankalara başvurduğunuz zaman eğer başvurunuzu belgelendiremezseniz 10 yıllık geriye doğru zaman aşımına uğrayabilirsiniz. Bu nedenle hakem heyetine gitmeyip bankalara müracaat eden tüketicilerimizin başvuru dilekçelerini mutlaka belgelendirmelerini yada bankalardan başvuru tarih ve numaralarını almalarını istiyoruz. İkinci olarak, bankalar ‘ödüyoruz’ dese bile, hakem heyetlerinin vereceği karar sürelerinden daha önce verilmediği bugün anlaşılmıştır. Bu nedenle tüketicilerimizin hakem heyetlerine ve hukuk mücadelesine devam etmesini istiyoruz.”

Yılmaz, ülke genelinde dosya masrafını alamayan bir milyon civarında tüketici bulunduğunu sözlerine ekledi.