Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasalardaki para arzını artırmak ve deflasyonu önlemek için harekete geçti.

ECB Başkanı Mario Draghi Frankfurt’ta düzenlediği basın toplantısında varlık satın alım programı çerçevesinde yaklaşık 1,1 trilyon Euro değerinde devlet tahvili alımı gerçekleştireceğini açıkladı. Almanya’nın muhalefetine rağmen ECB Başkanı enflasyonu yükseltmek ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla çoktandır beklenen parasal genişleme programını yürürlüğe koyuyor. Mart ayında kredi notu yüksek olan devlet tahvilleri ile tahvil alım programına başlanacak.

Programın 2016 yılı eylül ayının sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Tahvil alımının, ülkelerin ECB’deki payına göre belirlenmesi kararlaştırıldı.Program çerçevesinde merkez bankası 2016 yılının eylül ayına kadar her ay 60 milyar Euro değerinde senetler satın alacak. Ayrıca AMB bankalara olan uzun vadeli kredilerin maliyetini düşürdü. Bunun dışında banka faiz oranında da bir değişikliğe gitmedi. Durgunluğa giren ve deflasyon riski oluşan Euro bölgesinde daha önce ABD’de uygulanan parasal genişleme programı ilk defa uygulanacak.

Almanya ise böyle bir programın tasarruf yapmayan devletler için zorlu ekonomik reformların sürdürülmesine engel olacağı endişesini taşıdığı gerekçesiyle Draghi’nin bu kararına tepki göstermişti. ECB’nin menkul kıymet ve tahvillerini kapsayan genişletilmiş tahvil satın alım programına başlatmaya karar verdiklerini belirten Draghi, “Biz ikiye yakın fakat ondan düşük olan yüzde 2 enflasyon oranıyla tutarlı olan enflasyon yolunda ki kalıcı ayarı görüyoruz.” dedi.