Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan "500 Büyük Firma" anketine göre borçların arttığını, Anadolu’daki birçok ilin yerinde saydığını, Denizli'deki şirketlerin de yeteri kadar büyüyemediğini söyledi. İSO tarafından açıklanan kümülatif rakamlarda, en büyük 500 şirketin 2014 net satışlarının 2013 yılına oranla yüzde 3.9 artış gösterdiği belirten Keçeci, "Net satışlarda yaşanan artışın yavaşlaması ve son iki senedir yıllık enflasyon oranlarının altında kalması, uzun zamandır Türk sanayisi ile ilgili dile getirilen sorunları özetler nitelikte. İlk açıklamalara göre ilk 500 şirketin borçlarının arttığı, kur farklarından etkilendikleri ve bu sebeplerin bilançolarında negatif yönde değişikliklere sebep olduğu görülüyor. Kâr eden şirketlerimizin sayısı da, kârları da azalıyor. Ne yazık ki yabancı paralarla ilgili riskler ortadan kalmış değil. Kur farkı riski önümüzdeki süreçte de devam edecek ve bu sebeple firmalarımızın bu yönde tedbiri elden bırakmaması gerekiyor.” dedi.

'12 ŞİRKETTEN SADECE BEŞİ YERİNİ İYİLEŞTİREBİLDİ'

Bu sene Denizli sıralamasında geçen seneye göre fazla farklılığın göze çarpmadığını belirten Keçeci, "İlk 500 özel şirkette Er-Bakır, Denizli sıralamasında yine listenin başında bulunuyor. Er-Bakır’ı 54. sırada Abalıoğlu Yem ile 111. sırada yer alan Kocaer Haddecilik izliyor. Geçen yıl ikinci 500’de yer alan Gamateks Tekstil, 445. sıraya yerleşerek bu yılki listede yerini aldı. Listede yer alan firmaların genel olarak istikrarını korudukları göze çarpsa da geçen seneye göre listedeki yerini iyileştirebilen firmaların sayısı sadece beş." diye konuştu.

Listede yerini iyileştiren firmaların ikisinin tekstil, ikisinin de kablo ve bakır tel sektöründen olduğunu vurgulayan Keçeci, bu trendin ikinci 500’de de kendini göstereceğini, özellikle tekstil ve kablo firmalarının ikinci 500 listesindeki yerlerini de iyileştireceğini öne sürdü. Denizli’nin durumu hakkında da yorumda bulunan Keçeci, "Anadolu’daki birçok ilin yerinde saydığı görülüyor. Biz Denizli olarak da uzun zamandır şirketlerimizi yeteri kadar büyütemiyoruz. Bu konjonktürde istikrarımızı korumamız güven verici ancak biz Denizli’ye yapılacak yeni yatırımlarla hem bu listelerde hem de istihdamda bir sıçrama görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.