İnşaat sektöründen Merkez Bankası’na faiz artırım talebi geldi. Sektörün önde gelen isimlerinden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, “Satışlarımızın büyük bölümünü konut kredileri ile yapıyoruz. Bu nedenle faiz oranlarının inmesi tercih ettiğimiz bir durum. Ama şu konjonktürde faizlerin kesinlikle artması gerekiyor.” dedi.

Dumankaya, şöyle devam etti:

“Türkiye’de kurların artması bunalım algısını tetikler. Bu daha evvel yakından deneyimlediğimiz bir durum. Tüketici, kur artışının duracağına kanaat getirirse ellerinde bulunan doları liraya çevirip ev veya araba gibi emtia alır. Ama aksine doların daha artacağına kanaat getiriyor, parayı tutuyor ve alımlarını öteliyor. Bu nedenle kurun sabitlenmesi ve ekonomik verilerin toparlanabilmesi için faizin arttırılması çok önemli.”

Barış Dumankaya, ayrıca KDV indirimlerine değindi ve şu açıklamaları yaptı:

“Sektörde KDV iadeleri konusunda ciddi sorunlar var. Sektörün KDV iadeleri önemli bir yerde. Öyle ki duran KDV geri ödemeleri ile her şirketin yeni bir proje ortaya koyması mümkün. Sektörde kar marjları yüzde 8 ila yüzde 15 bandında. Ama KDV’den dolayı yüzde 17 alacağımız 2-2,5 sene devletin kasasında duruyor. Yani bütün gelirimiz devletin kasasında. Devlet inşaat sektörünü teşvik etmek için evvela KDV iadesinde bir takım kolaylıklar tanımalı.”


İlave olarak sektörün ilerlemesi adına iç talebin artması gerektiğini belirten Dumankaya, “Yabancı satışı geçen sene iç talepte görülen daralmayı sübvanse etti. Projelerimizde yabancıya satış oranımız yüzde 15 seviyesinden yüzde 30’a geldi. Bunun da artması temennimiz. Ama iç talep olmadan sektörün atılım yapması mümkün değil. Ama iç talebin artması için de mutlaka bir takım teşvikler gerekiyor.” ifadelerini kullandı.