Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünya genelinde yaşları 5 ila 14 arasında 120 milyon çocuk işçi bulunuyor. Uzmanlar bu rakamın en iyimser tahmin olduğunu dile getirseler de çocuklar; yoksulluğun, sosyal adaletsizliğin ve savaşların en büyük mağduru olmaya devem ediyor.

12 Haziran günü Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Dünya Çalışma Örgütü 1992 yılında başlatmış olduğu IPEC programı ile dünya genelinde çocuk işçiliğinin önünü alabilmek için çalışmalar yürütüyor. Yıllar içerisinde farklılık gösteren bağışçıları ile 88 ülkede farklı projelere imza atıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun en büyük ve iyi organizasyonu olan IPEC’in bu yılki sloganı ‘Çocuk işçiliğine Hayır, kaliteli eğitime Evet’.

IPEC geçtiğimiz yıllarda yürüttüğü projeler ve dünya genelinde elde ettiği tecrübeler ışığında çocuk işçi sorununun ülkelerin eğitim kalitesini arttırma ve zorunlu eğitimi ücretsiz hale dönüştürülmesi ile aşılacağını savunuyor. UNESCO verilerine atıfta bulunan IPEC, halen güncel anlamda ilkokul çağında 58 milyon ve orta öğretim döneminde ise 63 milyon gencin yaşadığı ülkede okul kaydı olmadığını belirtiyor. ILO konvansiyonunun 138’inci maddesine göre çocuklar zorunlu eğitimleri bitmeden çalışma hayatına başlayamıyorlar. Birçok ülkede farklılık gösteren zorunlu eğitim ise ILO standartlarına göre 15 yaşına kadar.

TARIM İŞÇİLİĞİ BİRİNCİ SIRADA

Çocuk işçilerin en çok kullanıldığı yer ise tarımcılık. Tahmini veriler yüzde 60 seviyesinde. Yani çalışan her iki çocuktan biri tarlalarda, balık avında ya da ürünlerin toplanmasında çalışıyor. Araştırmalar bu alanda çoğunlukla 5 ve 7 yaşlarında çalışmaya başlayan çocukların ücretsiz çalıştırıldığını belirtiyor. Ayrıca tarım sektörü mesleğe bağlı ölüm vakalarının yaşandığı en tehlikeli üçüncü sektör olarak yer alıyor. Uzmanlar çocukların bu alanda tercih edilmesinin temel sebebi olarak yoksulluğun, eğitim olanaklarına erişememe, yetersiz tarım teknolojisi ve yetişkin insan eksikliği gibi bir dizi nedenler ortaya koyuyorlar.

RAKAMLARIN DÜŞMESİ UMUDU ARTTIRIYOR

IPEC çalışmaları 2000 yılından bu yana çocuk işçilerin üçte bir oranında azaldığını belirtiyor. 2000’de 246 milyon olarak tahmin edilen rakam günümüzde 168 milyon seviyelerinde. Asya-Pasifik bölgesi ise en kalabalık kitleyi barındırıyor. 78 milyon çocuğun çalıştığı tahmin edilen bu bölgede her 10 çocuktan birinin çalışıyor olması ise bir diğer korkutucu gerçek. Dünya genelinde tarımdan sonra çocukların kullanıldığı ikinci sektör ise hizmet sektörü. 54 milyon çocuk birçok farklı iş yerinde çok ucuza belki bedavaya kullanılıyor. 2000 yılından bu yana bir başka sevindirici rakamda çalışan kız çocuklarının yüzde 40 seviyesinde azalması. Erkek çocuklarda bu azalma yüzde 25.