Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) kurulduğu anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan tüm dünyada Dünya Fikri Mülkiyet Günü olarak kutlanıyor.
Dünya Patent Örgütü (WIPO) tarafından 2000 yılından itibaren 26 Nisan Fikri Mülkiyet Günü olarak kutlanmaktadır. Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının günümüzde şirketlerin taşınabilir mal ve sermayelerinin çok daha üzerinde bir değer taşıdığı aynı zamanda gelişmiş ülke ekonomilerinin ve uluslararası ticaretin en önemli varlıklarından birini oluşturduğuna dikkat çeken Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, Türkiye’de son 15 yılda Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğini ifade ederek, bu doğrultuda patent ve marka başvuruları nitelikli bir şekilde hızla arttığına işaret etti.
Akbulut, ’Dünya Fikri Mülkiyet Günü’ fikri haklar konusunda var olan bilincin artırılması, buluş sahiplerinin, üretici ve yenilikçilerin toplumun gelişmesine yaptıkları katkının vurgulanması açısından önemli bir fırsat olduğunu belirterek, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) Bu yıl dijital çağda kültürün geleceğinin araştırıldığını ifade ederek, “Her yıl olduğu gibi bu yılda bir çatı altında toplandığımız Türkiye Patent Hareketi kapsamında, başta üniversite, sivil toplum kuruluşu ve sanayici iş adamlarımızla birlikte çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ülkemizde patent haftası olarak kutladığımız bu haftada #TürkiyePatentSloganınıArıyor ’hashtag’i ile başlattığımız slogan yarışmasında dereceye giren slogan sahiplerine ödüllerini takdim ettik. Bununla birlikte Tübitak-Martek ile ortaklaşa düzenlediğimiz ’Patentlerin Ticarileşmesi ve Ülke Ekonomisine Katma Değeri’ paneli ile birlikte birçok etkinlikle bu anlamlı haftanın daha kalıcı etkiler eşliğinde kutlanmasına çalışıyoruz” dedi.
Dünya Fikri Mülkiyet Günü vesilesiyle kutladığımız 26 Nisan patent haftasında bu yıl mecliste yasalaşmayı bekleyen Sınai Mülkiyet kanununa da dikkat çeken Akbulut, “3 yıldır meclis komisyonunda bekleyen yasa tasarı ile ilgili olarak Sanayi Bakanlığımız ve Türk Patent Enstitüsünün yoğun çalışmaları sonucunda hazırlanan Sınai mülkiyet kanunu yasa tasarısının taslağının görüşe açılması ile birlikte uzman kadromuzla yaptığımız değerlendirmeler neticesinde yasa taslağı ile ilgili gerekli öneri ve görüşlerimizi bildirdik. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Aralık ayında belirttiği üzere Sınai Mülkiyet kanunun 6 ay içerisinde yasalaşacağı sözüne istinaden çok yakın bir zamanda tasarının meclisten geçmesini ve yürürlüğe girmesini heyecanla beklediğini belirten Akbulut konuşmasına şöyle devam etti: “İşletmelerin Sınai Mülkiyet Hakları konusunda kendilerine hedefler belirlenmesi, Sınai Mülkiyet Haklarına ilişkin alt yapının kurulmasına destek olunması için çalışmalar başlatılmalıdır.
Ancak bu şekilde, şirketlerin, KOBİ’lerin, sanayicilerin ve üniversitelerin oluşturdukları fikri hakların ticari hayatta daha aktif biçimde kullanılması sağlanabilecektir. Bu doğrultuda, Türkiye’nin rekabetçiliğinin arttırılması için hem yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi, hem de yeni teşvik sisteminin artıları göz önünde bulundurularak Sınai Mülkiyet Hakları alanındaki hareketliliğimize hız kazandırmalıyız” ifadelerini kullandı.
Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı: “Önümüzdeki günlerde yasalaşacak olan Sınai Mülkiyet Kanunu’nun oluşturacağı sinerjiyle birlikte Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları bilincinin artmasında bizlerin yanında olan ortaklarımıza, buluşları ve fikirleriyle ülkemizin gelişmesinde önemli rol oynayan tüm üreticilerin ve halkımızın ’26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü’ kutlu olsun”.