Dünyanın en yaygın online ödeme yöntemi olan PayPal, lisans iptali nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldığını duyurdu. Bugüne dek dünyanın farklı ülkelerinde milyonlarca müşterisine online para transferi, sanal pos hizmeti ve güvenli online alışveriş imkanı sunan sitenin Türkiye’den çekilme sebebi ise lisans iptali. Konunun Türkiye’de binlerce kullanıcıyı olumsuz etkileyeceğini belirten Sosyal Medya Uzmanı Ali Rıza Durmaz, “PayPal’ın Türkiye’den çekilmesiyle online alışveriş kısmen de olsa riske girecek gibi gözüküyor” dedi.
Dünyada milyonlarca kullanıcısı olan para transfer uygulaması PayPal’ın Türkiye’deki kullanıcıları şokta. Firmanın Türkiye’deki resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre PayPal Türkiye’den çekilme kararı aldı. 6 Haziran 2016 tarihinden itibaren Türk müşterilerinin PayPal üzerinden para transferi yapamayacağını belirten bir açıklama yayınlayan şirket, kullanıcılarına veda etmeye hazırlanıyor.
Konunun Türkiye’deki online alışveriş oranlarını etkileyeceğini belirten Sosyal Medya Uzmanı Ali Rıza Durmaz, binlerce alışveriş sitesinin durumdan etkileneceği uyarısında bulundu. Sitede kayıtlı hesaplar aracılığı ile düzenli ödeme gerçekleştiren binlerce kullanıcının varlığını hatırlatan Durmaz, “Sitelerde güvenle kullanılan bu yöntemin kullanılamaz hale gelmesi ile kısa bir süre içinde birçok aksaklık yaşanacak” dedi.
"ONLİNE ALIŞVERİŞ HACMİ ETKİLENECEK”
Pazardan çekilme kararı ile birlikte Türkiye’deki online alışveriş hacminin etkileneceği tahmininde bulunan Durmaz, rakam vermenin güç olduğunu söyledi. “Ancak özellikle yurt dışından yapılan online alışverişte ciddi fark oluşacaktır” diyen Durmaz, PayPal’ın kullanıcılar için neden önemli olduğunu da şöyle anlattı: “PayPal ödeme yöntemi kullanıcıların kredi kartlarını siteye tanımlayarak kart bilgilerini vermeden, mail ve şifreleri ile online alışveriş yapmalarını sağlayan bir sistem. Bu sürecin ardından online alışveriş kısmen de olsa riske gireceğe benziyor. Türkiye’de de benzer ödeme yöntemlerinin var olduğu biliniyor; fakat kullanıcılar bu ödeme yöntemlerinin çok yüksek teminat bedelleri talep etmesinden ötürü öncelikli tercihlerinin PayPal olduğunu belirtiyorlar.”
6 HAZİRAN’DA ÇEKİLİYOR
6 Haziran 2016 tarihi itibariyle Türkiye’den çekilecekleri duyurusunda bulunan PayPal Türkiye’deki kullanıcılarını internet sitesi üzerinden yaptığı duyuru ile bilgilendirdi. Dijital Pazarlama alanında online alışveriş siteleri ve yurtdışından yazılım ve içerik dosyaları gibi satın almalar yapan kullanıcıların yoğun kullandığı sistemin Türkiye’den çekilmek zorunda kalmasına gerekçe olarak BDDK ile ilgili lisans alamaması sebep gösteriliyor.
KULLANICILAR TEPKİLİ
Konu internet medyasında da geniş yer buldu. İnternet platformlarında yapılan yorumlarda “Alternatifi yok. Kullanıcılar ne yapacak?”, “PayPal üzerinden işlerini yürüten insanlar zor durumda kalacak”, “Sahtecilik artabilir” şeklinde eleştiriler yer aldı. PayPal’e alternatif bir sitenin kurularak pazar payı elde etmenin hedeflendiği de iddialar arasında. Süreçle ilgili gelişmeler ise önümüzdeki günlerde netleşecek.