Sigorta şirketi Allianz’ın araştırmasına göre fert başına düşen zenginlik sıralamasının ilk sırasında İsviçre yer alıyor. Firmaya göre 8,2 milyon nüfusu olan İsviçre’de kişilerin ortalama finansal varlıkları 157 bin 450 Euro. 2000 yılından beri dünyanın en varlıklı toplumu olan İsviçre’yi bu listede Amerikalılar kişi başı 138 bin 710 Euro varlık ile izlerken dünyanın en zengin üçüncü toplumu ise yaklaşık 86 bin 230 Euro’luk varlığı ile İngilizler.

‘Allianz Global Wealth Report’ ismini taşıyan araştırma sonuçları dünya gelirlerinin çok hızlı bir şekilde arttığına işaret ediyor. 2014 yılının sonuçlarına göre dünya gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 8,1 arttı ve ilk kez 100 trilyon doları geçti. 2014 yılı itibari ile dünya mirasının 100 trilyon 600 milyar Euro olarak hesaplayan Allianz’a göre bu artışa en büyük katkıyı Asya ülkeleri sağlıyor. Japonya hariç Asya ülkelerindeki finansal varlıklarının geçen yıl yüzde 18 büyüdüğü belirtilirken, 2000 yılından bu yana Asya kıtasındaki zenginliğin 3 kat arttığına işaret ediliyor.

EN ZENGİN VE EN BORÇLU

Araştırmanın İsviçre’ye bakan ilginç tarafı ise İsviçrelilerin dünyanın en varlıklı ama bir o kadarda borçlu bir toplum olduklarını göstermesi. Fert başına düşen 171 bin Franklık varlık ile dünyanın en zengin toplumu olan İsviçreliler aynı zamanda kişi başına 87 bin Frank seviyesinde borçlu gözüküyorlar. Araştırma ayrıca gelir eşitsizliğinin İsviçre dahil dünya genelinde yükselişte olduğunu gösteriyor.