Hürriyet’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz oranının büyüme ve enflasyon rakamları ile irtibatlı olduğu ifadelerine 2006-2011 döneminin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’dan “350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş.


Erdoğan, bir ara 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün danışmanlığını yürüten Yılmaz’ın “Düşük faiz ile büyüme arasında bir bağ yok’ açıklamasına tepki koyarak “Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alacak değilim. Kendisinin başarısı ortadadır. ABD’ye bir baksın faiz oranı nedir enflasyon oranı nedir bunu bir öğrensin. Batı’ya bir baksın. Japonya’ya bir baksın. Bu konuda fazla konuşmaya da gerek yok.” açıklamasını yapmıştı. Erdoğan ile bu konuda bir kavga içine girmekten yana olmayan Yılmaz, faiz-enflasyon tartışmaları hakkında görüşlerini tekrarladı. Yılmaz şunları ifade etti::

“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye. “