Dünya piyasalarında petroldeki düşüşün ardından Güney Afrika’da da fiyatlar son 6 yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomi uzmanları, petrolün tekrar yükselme ihtimalinden dolayı enflasyon ve faiz oranlarının etkilenmeyeceği, fakat ucuz petrolün tüketicinin cebini rahatlatacağı tahmininde bulundu.

Güney Afrika’da son 6 ayda kurşunsuz 95 oktan petrolün litresi 3,36 rand (67 Kuruş) düşerek 11,24 randa (2,23 TL) gerilerken, mazot fiyatı ise 11,49 rand oldu. Petroldeki son düşüşle birlikte tüketiciler, ulaşım ve gıda fiyatlarından gelecek haberlere dikkat kesildi. Ekonomi uzmanı Mike Schüssler, "Petrol ithal eden bir ülke olarak fiyatların düşmesi ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır. Halkın cebi bir müddet rahatlayacaktır. Sürücülerin ortalama ayda 440 randı cebinde kalacak. Düşen fiyatlarla vatandaşın bütçesi yüzde 4,5 rahatlayacaktır." dedi.

Johannesburg’taki Engen Petrol İstasyonu’nda Cihan Haber Ajansı’na konuşan Kamo Nkosi, yeni fiyatları şu sözlerle değerlendirdi:

"Petrol fiyatlarının düşmesinin iki yönü var. Tüketici olarak bizler daha az para ödeyeceğiz aynı zamanda gıda fiyatları ve ulaşım ücretleri düşecek. İşin ticari yönüne gelince petrol endüstrisinde çalışan birisi olarak şirketimizin gelirleri azalacak ve firmamız zarar edecek. Güney Afrika ekonomisini düşünürsek petrol fiyatlarının düşmesi olumlu. Fiyatların tekrar yükseleceğini düşünüyorum. Çünkü OPEC ülkeleri bu düşüşten memnun değiller. Daha az petrol satarlarsa otomatik olarak fiyatlar yükselir. Şu anda 50 varili 50 dolar olan petrol fiyatlarının 80-90 dolara çıkacağını düşünüyorum; ama belli de olmaz."

UÇAK BİLET FİYATLARI DÜŞMEYECEK

Petrol fiyatlarındaki düşüşün uçak biletlerinde fiyat değişikliğine sebep olmayacağını belirten Güney Afrika havacılık uzmanı Linden Birns, "Petrol fiyatları çok yüksek iken hava yolu şirketleri daha etkili ve verimli çalışmak için önemli yatırımlar yaptı. Havacılıkta kâr oranları çok düşük. Düşük fiyatlardan dolayı şirketler yüzde 4 kâr edecek; ama beklenenin aksine bilet fiyatlarında düşüş yaşanmayacak." diye konuştu.

Güney Afrika, dünyada petrolün en pahalı olduğu 60 ülke arasında 40. sırada yer alıyor ve ithal ettiği petrole vergiler, taşıma ve endüstrinin yüzde 10-20 arasında değişen kârı eklendiğinde fiyat yaklaşık iki katına çıkıyor. En pahalı petrol kullanan ülkeler arasında zirvede ise Türkiye var.

Güney Afrika’da petrol fiyatlarının yükseleceği, 2015’in 4 çeyreğinde 60-85 dolar aralığında olacağı tahmin ediliyor.