Berlin nüfusu, her yıl 40 bin kişi artıyor. Özellikle dar gelirliler keselerine uygun konut bulmakta zorlanıyorlar. Berlin’de daha fazla sosyal konut inşa edilmesi ve var olan sosyal konutlardaki kiraların incelenerek kazançlarla orantılı hale getirilmesi için başlatılan imza kampanyasında ilk aşama tamamlandı.

Toplanan 50 bin imza prosedüre uygun şekilde Berlin İçişleri Senatörlüğü’ne teslim edildi. Almanca “Mietenvolksentscheide e.V.“ adı altında hareket eden ve Berlin’de uygulanan konut politikasını değiştirmek amacıyla yola çıkan Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği referandum talebinin kabulü için ilk etapta 20 bin imzaya ihtiyaç duyulduğunu ancak kendilerinin 50 bin imza topladıklarını bildirdi.

Sırf kampanyayı yürütmek için kurulan derneğin çatısı altında konut kiralarının pahalanmasından şikâyetçi olan çok sayıda Türk’ün de üye olduğu Kotti Kiracılar İnisiyatifi ile Berlin Kiracılar Birliği de bulunuyor. Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği hükümetin eyalete ait konutlar ile (300.000) hükümet tarafından sübvanse edilen sosyal konutların (126.000) yeniden düzenlenmesini, yeni inşa edilen apartmanlarda ise kiraların düşük tutulmasını öngören bir yasa taslağı hazırlamış bulunuyor. Özel şahıslara ait konutlar söz konusu talebin dışında tutuluyor.

Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği’nin Berlin İçişleri Senatörlüğü’ne sunduğu imzalar doğruluk açısından incelenecek. İçişleri Senatörlüğü toplanan imzaların gerçek olduğunu belirledikten sonra Yapı İşleri Senatörlüğü’nden yasa taslağı üzerine görüş bildirmesini isteyecek. Daha sonra konu parlamentoya aksedecek. Parlamentonun yasa taslağı kabul etmesi halinde referanduma gitmeye gerek kalmayacak ancak taslağın reddi söz konusu olduğunda yeni bir imza kampanyası açılacak ve bu kez 175 bin imza toplanması gerekecek.