E-ticaret sektöründe ABD Doları ve Euro’nun durumu ile ilgili bir kaygı yok. Sektörün önde gelen markalarından Kliksa.com’un bu anlamda rahat olduğunu vurgulayan Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’de dalgalı kur uygulandığını; oynamaların normal görülmesi gerektiğini dile getirdi. Dinçer, ayrıca "Biz, kur ile ilgili senaryolara açığız, bu konuda kaygımız yok." dedi.

Dinçer, e-ticaret sektörünün ve Kliksa.com’un 2014 rakamlarının açıklandığı basın toplantısında gazetecilerin kur ile ilgili sorularını cevapladı. Dinçer, bu konuda sorunlarının olmadığını vurguladı. Şirketin halka açılıp açılmayacağı sorusuna da Dinçer, "Şu an için Kliksa.com ile ilgili halka açma planımız yok. Sabancı Grubu olarak şirketlerimiz belli olgunluğa geldiğinde halka açıyoruz." karşılığını verdi.

Toplantıda dijitalleşmenin öneminin giderek arttığına işaret eden Dinçer, "Dijitalleşme perakendeye de ivme katıyor, satış kanalları artıyor. Tabii bu ortamda internet de yepyeni bir girişim alanı olarak görülüyor. Dünyanın her bir yanından başarı öyküleri okuyoruz. Türkiye’de de öyle. Kuşku yok Kliksa bu başarı öykülerinden." ifadelerini kullandı. Türkiye’de 40 milyon internet kullanıcısı olduğunu belirten Dinçer, şöyle devam etti:

"Yani e-ticarette büyük imkânlar var, e-ticarette ilerlemek için tüm şartlar bulunuyor. Bir kere genç ve tekniğe yatkın bir popülasyon var. Yine 10 bin dolar milli geliri yakalamak, kredi kartında yaygınlık e-ticaretin ilerlemesi adına önemli. Nakliyede de iyiyiz. Şu an 40 milyon internet kullanıcımız var bunun 10 milyonu online ortamdan ürün alıyor. Tabii online harcamaların toplam harcamalarda payı ufak. Online alım satımın perakendede payı şu an yüzde 2. Ama biz bunun 10 senede yüzde 10 olacağını tahmin ediyoruz."

Haluk Dinçer, Sabancı Grubu olarak e-ticarette iddialı olduklarını; bu anlamda 5 sene için güçlü bir yatırım planı yaptıklarını bildirdi. Marka bilinirliğine, müşteri servislerine, dijital ağa yapacakları bu yatırımlar ile 5 senede 10 kat büyüyeceklerini, Türkiye’nin Amazon’u olacaklarını taahhüt etti.

E-TİCARET SEKTÖRÜ YÜZDE 20-25, KLİKSA YÜZDE 80 BÜYÜDÜ

Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise e-ticaret sektörü ile ilgili verileri paylaştı. Sektörün 2008’den 2013’e dek yüzde 36 ortalama ile büyüdüğüne temas eden Safkan, şu açıklamalarda bulundu:

"Biz, 2014 büyümesini yüzde 20-25 olarak öngörüyoruz. Gelecek 3 sene için de yüzde 17 olarak öngörüyoruz. 2014’te bir araştırma yapıldı, sektörün 2013 büyüklüğü 14 milyar lira olarak ölçüldü. Burada 2014 sonunda yüzde 20-25 büyüme oldu ve sektörün büyüklüğü 17 milyar lirayı buldu. Sektörün büyümesinden Kliksa da payını aldı. Kliksa’nın marka bilinirliği 2014’te 2 kat arttı. Sektör yüzde 20-25 büyüdü, Kliksa sektörün 3 katı büyüdü. Kliksa yüzde 80 büyüme ile ciroyu 250 milyon liraya taşıdı. Cironun yanında müşteri, üye, sayfa görüntüleme sayısında 2 hatta 3 kata varan büyümeler gördük. 18 ana kategoride 250 bini aşkın ürünü www.kliksa.com.tr'den sunduk. Biz, ilk etapta elektronik ürün satıyorduk, 2014 sonunda yüzde 1 olan elektronik dışı kategoriler yüzde 15 büyüdü. Yaşam ürünleri dediğimiz elektronik dışı ürünlere odaklanarak yüzde 15 büyüdük. Otoda ciro 6 kat büyüdü, şu an her 4 lastikten birini biz satıyoruz. Yine anne-bebek cirosunda 15 kat büyüdük. Saat- gözlük cirosunda 10 kat büyüdük. Öte yandan senenin ikinci yarısında mobil uygulamaları tanıttık. Mobil kanaldan geçen trafiğin payı toplamın içinde yüzde 40 oldu. 2014 sonu itibari ile tekniğe markaya, müşteri servisine 55 milyon lira yatırım yaptık."

2015 İÇİN CİRO HEDEFİ 400 MİLYON LİRA

2015 hedeflerine değinen Safkan, ciroyu 400 milyon lira olarak planladıklarını ilan etti. Safkan; üye, müşteri ve sayfa görüntülemede 2 kat büyüme öngördü ve şunları kaydetti:

"Yaşam ürünlerinde geldiğimiz yüzde 15, 2015 sonunda yüzde 25’i bulacak. Spor ve outdoor, oto kategorilerinin yanında anne-bebek ile kozmetik odak kategoriler olacak. Mobil kanallarda da büyütmeye devam ediyoruz. 2015’te mobilde payımızı yüzde 40’tan 50’ye taşıyacağız. Yatırımlarımız da önemli. Gelecek 5 sene için 240 milyon lira yatırım yapacağız, markaya, müşteri servislerine."