Küresel gelişmeler ışığında 2016 yılını değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, istikrarlı büyüme ve sorunların çözümü için terörün uluslararası işbirliğiyle çözülmesi için çağrıda bulundu. Yorgancılar, "Türkiye’de o kadar güçlü bir ekonomi var ki darbe girişimine, teröre rağmen yine de büyüyen potansiyel sergiliyor" dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ülke genelinde sıcak gündemlerle geride bırakılmaya hazırlanan 2016 yılının sonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yıl içerisinde yaşanan küresel ekonomik gelişmeleri, ülke ve kent gündeminin değerlendirildiği toplantıda EBSO Başkanı Yorgancılar’a EBSO Yönetim Kurulu eşlik etti.
Türk lirasındaki değer kaybının yüzde 20’ye yaklaştığını, özel sektör borcunun 207 milyar dolara ulaştığını, kredi risk primi oranının yükseldiğini ve ülke ekonomisinin 27 çeyrek sonra ilk kez büyüyemediğini belirten Yorgancılar, bu verilerin darbe girişimine, 3-4 günde bir terör saldırısına uğrayan bir ülkenin verileri olarak okunması gerektiğini dile getirerek, “Çok zor bir süreçten geçiyoruz, ama morali bozmak kimseye bir şey kazandırmaz. Bugüne kadar hep dik durduk, birlikte olmak mecburiyetindeyiz. Birlikte olamazsak gücümüzü kaybederiz. Gücümüzü kaybetmemizi isteyen, pusuda bekleyen ülkeler, terör örgütleri var. Bunu, bugüne kadar başaramadılar. Çünkü Türk vatandaşları, kenetlenmenin bilincinde. Türkiye’de o kadar güçlü bir ekonomi var ki darbe girişimine, teröre rağmen yine de büyüyen potansiyel sergiliyor. İnanın çok daha fazlasını yapacak kapasite var. Türkiye’nin yıllık yüzde 5-6’lık büyüme potansiyeli var. Bunu da önümüzdeki dönemde gösterecektir” diye konuştu.

“Güçlü ekonomi için terörü çözmemiz lazım”
Güçlü bir ekonomi için terör sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Yorgancılar, ”Bizim üretimde ileri teknoloji, sürdürülebilir bir büyüme ve nitelikli eğitim içerisinde olmamız lazım. En büyük ihtiyacımız eğitimli genç nüfus. Sanayi 4.0 için öncelikle eğitim 4.0’ı başarmamız lazım. Güçlü bir ekonomi için öncelikle terörü çözmemiz lazım. Reformlar bir an önce gerçekleşmeli, işsizlik ve mesleksizliğe çözüm bulmalı. Küresel daralmaya karşı işbirlikleriyle arttırmamız lazım. Bir yerde aksaklık olunca bütün sistem aksıyor” ifadelerini kullandı.

“Her evde bir Türk malı olmalı”
Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları ve yeni teşviklerin piyasayı hareketlendireceğini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin başlattığı "Nefes Kredisi" ve "KOSGEB destekleri" ile KOBİ’lere can suyu verileceğini dile getiren Yorgancılar, EBSO’da nefes kredisine başvuran üye sayısının 100’e ulaştığını bildirdi. Türkiye’nin yeni dönemde serbest ticaret anlaşmalarına ağırlık vermesi, dünyada oluşan yeni paktların içinde yer almaya çalışması gerektiğini söyleyen Yorgancılar, "Dünyada her evde bir Türk malı olmalı" hedefiyle hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Online oda dönemi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Ege Bölgesi Sanayi Odası bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ender Yorgancılar, kentte uzun süreli tartışmalara neden olan kapasite raporu, üye kayıt, aidat ödemeleri gibi işlemlerin artık online yapılması için çalışmaların yapıldığını açıkladı. TOBB bünyesinde hayata geçecek sistem ile artık çevredeki üyelerin işlemler için odalara gitme zorunluluğu ortadan kalkacak. Online dönem için teknoloji çalışmalarının başlatıldığını söyleyen Yorgancılar, 2017 Haziran ayına kadar sistemin tamamlanacağını söyledi.

"Yaşadıklarımızı başka ülke yaşasaydı ekonomisi çökerdi"
2017 yılı için öncelikle teröre karşı çözüm çağrısı yapan Yorgancılar, şunları söyledi:
“Son bir yılda yaşadığımız olaylar. Çok büyük olaylar. Bunu yıllık yüzde 10 büyüyen bir ülkede yaşasaydı, ekonomisi çökerdi. Ama Türkiye’de öyle bir ekonomi değerleri var ki buna rağmen ayaktayız. Bu ülke darbe girişimi atlattı. Bu ülkenin her yıl yüzde 6 büyüyebilecek bir kapasitesi var. Yeter ki terör olayı rahat olsun. Terör olaylarını mutlaka uluslararası istihbarat paylaşımı ile sağlanmalı.”

“Şanghay da AB de olmalı”
Türkiye’nin Avrupa Birliğinde gerilen ilişkilerine karşı Şanghay İş Birliği Örgütüne üye olunması hakkındaki girişimleri hakkında konuşan Yorgancılar, ”Türkiye’nin hem Şanghay’ın üyesi olmasının hem AB ile üyelik yapmasının ne zararı var? Şanghay paktı tamamen güvenlik için kurulan bir anlaşmadır” dedi.