Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, il genelindeki 118 meslek lisesinde açılacak ve kapanacak bölümlere, detaylı bir inceleme ve araştırmadan sonra karar verilmesi çağrısında bulundu. Avrupa’nın ikinci büyük cam üretim tesisinin sahibi olmalarına rağmen böylesine güçlü bir sektörün elemana ihtiyacı yok denerek, var olan mesleki eğitimle ilgili bölümün kapatılmak istendiğini belirten Yorgancılar, “Sebep, öğrenci yok. Oysa bunun analizini yaparken sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye ve ilgili meslek kuruluşlarından mutlaka destek alınmalı. 'Kapatıyoruz' demek çözüm değil.” dedi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, İzmir Valisi Toprak başkanlığında Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İş-Kur İl Müdürü Kadri Kabak, Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz, il düzeyinde kurum müdürleri, yerel yönetim ve sendika temsilcilerinin katılımıyla EBSO Başkanı Yorgancılar’ın yönetim kurulu başkanIığını yürüttüğü İzmir El Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İzeltaş)'de toplandı. Toplantıda istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirlerle uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinlikleri ve mesleki eğitim uygulamalarına yönelik çalışmalar değerlendirildi. Toplantının önemli bir gündem maddesi ise şehrin 30 ilçesindeki 118 mesleki eğitim kurumunda açılacak ve kapanacak bölümler oldu.

SEKTÖRÜNDEN ÖRNEK VERDİ

Türkiye’de eğitim sistemindeki sıkıntılara dikkat çeken Ender Yorgancılar, 1 milyon ton cam imalatı yapan, Avrupa’nın ikinci büyük cam üretim tesisinin sahibi olduklarını belirtti. Almanya’nın Münih şehrinde faaliyet gösteren Maximilians Üniversitesi’ni örnek gösteren Yorgancılar, şunları kaydetti: “Oradaki sistemi buraya getirmek gerekiyor. Bu ülkeyi elbirliğiyle kalkındıracağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 81 ilde 81 meslek lisesi yapma kararı aldı. Sanayi Bakanı’na, ‘Ruhsat verdiğiniz her organize sanayi bölgesine meslek lisesi yapma mecburiyeti getirin’ önerisinde bulunduk. İşbaşı eğitim sisteminin en güzel uygulanma yöntemi, OSB’lere kurulacak olan meslek liseleridir. Dolayısıyla sektör temsilcilerinin de olduğu bir alt komisyon kurulmalı ve meslek liselerinde açılacak kapanacak bölümler Milli Eğitim, İş-Kur, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye ve sektör temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon tarafından detaylı biçimde analiz edilmeli. Kurul, komisyonun hazırlayacağı analizden sonra karar vermeli.”

Talebi değerlendiren Vali Toprak da mesleki eğitimde açılacak ve kapanacak yeni bölümlere Milli Eğitim, İş-Kur, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye, ilgili meslek örgütleri ve sektör temsilcilerinden oluşan bir komisyonun incelemesinin ardından karar verileceğini açıkladı.