Türkiye’nin en büyük fuar kompleksine kavuşabilmek için geriye sayım başlatan İzmir, fuarcılık heyecanını Ege Bölgesi'ne taşıdı. 25 Mart’ta Mermer Fuarı ile kapılarını açmaya hazırlanan Fuar İzmir, dünya çapında ses getirecek organizasyonlara hazırlanıyor. Bugüne kadar alan yetersizliği sebebiyle büyüme potansiyelini değerlendiremeyen Mermer Fuarı ölçeğinde çok sayıda lokomotif fuarı şehre kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Olivtech ve Ekoloji İzmir fuarları için şimdiden kolları sıvadı. Bu iki önemli fuarın çıtasının yükseltilmesi için bölge ekonomisine yön veren kuruluşların da devreye girmesini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgedeki sanayi ve ticaret odaları ile borsaların başkan ve yöneticileriyle biraraya geldi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu, Fuar İzmir'in açılışının dünya çapında bir büyüklüğe ulaşan Mermer Fuarı ile yapılacağını belirterek, “Bu fuar kompleksi için şu ana kadar 400 milyon TL harcandı. Ulaşımı sağlayacağımız monoray projesi ve diğer maliyetlerle birlikte 550-600 milyon TL harcamış olacağız.” dedi. İzmir’in fuarcılıkta her zaman önemli bir rol oynadığına değinen Kocaoğlu, mevcut fuar alanını beş mislinden fazla büyüterek, düzenledikleri fuarların sayısını ve potansiyelini de aynı ölçüde arttıracaklarını söyledi. Ege Bölgesi’nin önemli bir tarım havzası olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, bölgedeki üreticileri İzmir’de dünya fuarcılığıyla buluşturmak, böylece sektörlerini büyütmelerine ve gelirlerini arttırmalarına katkıda bulunmak istediklerini söyledi. 16-19 Nisan 2015 tarihlerinde Olivtech ve Ekoloji İzmir fuarlarının aynı anda düzenleneceğini, yeterli büyüklüğe ulaştıklarında da bağımsız fuarlar haline geleceklerini belirten Kocaoğlu, bölge ekonomisine yön veren kuruluş temsilcilerinden bu iki fuara, katılımlarıyla destek vermelerini istedi: “Desteğiniz, hem sizlere hem üyelerinize kazanç olarak dönecek. İzmir ekonomisi güçlendikçe Ege Bölgesi de güçlenecek. Oluşacak bu fırsattan tüm bölge insanının, üreticilerin ve onların bağlı olduğu kuruluşların istifade etmesini istiyoruz.”

İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ da toplantıda bir sunum yaparak, hem Fuar İzmir’i tanıttı hem yeni alanda ilk kez düzenlenecek Olivtech ve Ekoloji İzmir fuarları hakkında bilgi verdi. Fuar İzmir’in 330 bin metrekare alanıyla sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük fuar merkezleri arasında yer alacağını belirten Tunçağ, birlikte düzenlenecek Olivtech ve Ekoloji İzmir için ayrılan toplam alanın, bir önceki yıla göre iki kattan fazla büyüdüğünü söyledi. Tunçağ, İZFAŞ olarak Brezilya, Çin, Japonya ve ABD gibi ülkelerden alım heyetleri getirilmesi için temaslar yürüttüklerini de dile getirdi. Olivtech Fuarı, geçen yıl Kültürpark’ta 7 bin 200 metrekare alanda düzenlenmişti, bu yıl 12 bin metrekarelik özel holde ziyaretçileriyle buluşacak. Ekoloji İzmir’in alanı ise yeni fuar merkeziyle yaklaşık üç kat büyüyor ve 4 bin metrekarelik alandan 11 bin 500 metrekarelik özel tasarımlı fuar holüne taşınıyor.

‘YENİ FUAR ALANI, İZMİR'İN 30-40 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAR’

Toplantıya katılan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da yeni fuar alanının İzmir'in 30-40 yıllık ihtiyacını karşılayabileceğini olduğunu söyledi. Yorgancılar, “Hem İzmir hem bölge potansiyelini değerlendirmek adına önemli bir katkı sağlayacak. Üretim kadar pazarlama da önemli, bu nedenle fuarlarda yapılan sergileme, alıcıyla satıcıyı buluşturması açısından önemli. Yıllar önce Mermer Fuarı'na katılım sayısı çok düşüktü. Bugün tüm Türkiye'den fuarda yer alabilmek sanayiciler bizlerden yardım istiyor. En az üç dört yıl sonra Olivtech ve Ekoloji fuarlarının da Mermer Fuarı gibi bir yol izlemesi kaçınılmaz.” diye konuştu. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise şunları söyledi: “Yıllardır özlemini çektiğimiz şeylerin gerçekleştiğini görüyorum. Bundan sonra yeni fuar alanımızdan alacağımız güçle hem Ekoloji Fuarı hem Zeytin ve Zeytinyağı Fuarımız'ı geliştirme imkanı bulacağız. Bundan sonra üreticiler olarak bizim de artık taşın altına elimizi koymamız gerekiyor.”