Ege İhracatçı Birlikleri, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’den ithalat yapan dünyanın dört bir tarafındaki alıcılara, "Türkiye’de demokratik rejim devam ediyor” mesajı verdi.
Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı 5 bini aşkın firmanın ihracat yaptığı 206 ülkedeki alıcılarla paylaşması için kaleme alınan mektupta, 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimini Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir fraksiyonun gerçekleştirmek için, Türkiye’nin iki büyük şehri Ankara ve İstanbul’da harekete geçtiği, buna karşılık Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi ve büyük çoğunluğunun bu darbe girişiminin hiçbir aşamasında yer almadığı, darbe girişimi ortaya çıktıktan sonra ise darbenin karşısında durdukları ve darbenin püskürtülmesi için canla başla mücadele ettikleri ifade edildi.
“Türkiye güçlü bir tedarikçi ve partner”
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, yurt dışındaki alıcıların Türkiye’deki gelişmelerden hızlı ve doğru bilgi sahibi olmaları için 15 Temmuz akşamı ithalatçılara Türkiye’nin demokrasiye bağlılığını ortaya koyan mesajı paylaşmak için harekete geçtiklerini, 17 Temmuz sabahı tüm ithalatçılarla Türkiye’de demokratik rejiminin kesintisiz devam ettiği, seçilmiş hükümetin iş başında olduğu ve Türkiye’nin güçlü bir tedarikçi ve partner olduğu mesajını yurt dışındaki alıcılarla paylaştıklarını kaydetti.
Türkiye’de her kesimin tek vücut olarak darbe girişimine karşı çıktığını ithalatçılara anlattıklarını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu ise "Türk halkının sokaklara dökülerek gösterdiği tarihi dayanışmayı, tüm siyasi partilerin demokrasiden yana sergiledikleri tavrı, 16 Temmuz tarihli olağanüstü Genel Kurul toplantısı sırasında TBMM’de 4 siyasi partinin demokrasiye sahip çıkan ortak bir bildiriye imza attık. Bunu da dünya genelinde ticari ilişki içinde olduğumuz ithalatçılara ilettik" şeklinde konuştu.
Merkez Bankası’nın tedbirleri iletildi
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin, 17 Temmuz tarihi itibariyle Merkez Bankası tarafından uygulanmak üzere, gerekli ekonomik tedbirleri açıkladığı belirtilen mektupta; Türk finans piyasasının istikrarlı bir şekilde işlediği, tüm Türk firmalarının yurt dışındaki iş ortaklarına karşı yükümlülüklerini yerine getirmek üzere çalışmaya devam ettiği vurgulandı.
"Türk halkı olarak bizler, cumhuriyetimizin kuruluşundan beri, her zaman olduğundan daha çok demokrasiye bağlıyız. Bu da, ülkemizi yabancı dostlarımız açısından güvenilir bir iş ortağı yapacaktır" denilen mesaj; "Tüm Türk tedarikçiler, ticarete ve ekonomik büyümeye odaklanmışlardır. Şunu bir kez daha tekrar etmek isteriz ki, Türkiye, her zaman olduğu gibi, hem Avrupa hem de tüm dünya için istikrarlı ve stratejik bir çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Ticari ilişki içinde olduğumuz ithalatçılara, destek mesajları ve ortaklığımızın devam etmesine yönelik gösterdikleri irade için teşekkür ederiz" diyerek sonlandırıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi de (TİM), benzer içerikte bir mektubu, Türkiye’de 65 bin ihracatçının ticari ilişki içinde bulunduğu binlerce ithalatçıya, büyükelçiliklere, konsolosluklara ve ilgili kuruluşlara gönderdi.