Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından İzmir ve Adana arasında dostluk ve ticaret köprüsü kurulması ve geliştirilmesi için ilk buluşma gerçekleştirildi.

Ortak meclis toplantısını Adana’da yapan EBSO ve ADASO arasında işbirliği protokolü törenle imzalandı ve iki kentin teşvik adaletsizliğinden, işsizlik oranlarına kadar benzerlikleri bulunduğuna dikkat çekilerek, birlikte hareket etme, güç ve kader birliği yapılması kararı alındı.

Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ile yönetim kurulu ve meclis üyeleri tarafından karşılanan Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında 130 kişilik Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclisi üyeleri, şehir turunda tarihi ve turistik yerleri gezerek, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulundu. Heyetin Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Ticaret Odası ve Adana Ticaret Borsası ziyaretinin ardından EBSO ve ADASO Meclis üyeleri Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen ortak meclis toplantısında bir araya geldi.

ÇOMU: TARİHİ GÜN, MİLAT OLACAK
Ortak Meclis Toplantısında konuşan Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Türkiye’nin iki güçlü sanayi odasının bir araya gelmesiyle çok önemli ve tarihi bir gün yaşandığını belirterek, Adana ve İzmir’in güzellikte ve zorlukta aynı kaderi paylaşan iki şehir olduğunu, ancak ticari ve yatırım ilişkilerini arzulanan seviyede gerçekleştiremediğini söyledi. Çomu, “Bugün milat olacak. Ziyareti, tarihi bir beraberlik olarak bu toplantıyla perçinlemiş olacağız. ADASO ve EBSO, çok daha fazla müşterek faydalarda bir araya gelerek, ortak çıkarlarını beraber takip ederek neticelenmesini beraber sağlayacak.” dedi.

ESEN: İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ
Adana’daki yatırımlarından dolayı ADASO üyesi de olan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen de, İzmir’in Ege’nin, Adana’nın ise Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun merkezi konumunda ve pek çok benzerliği bulunduğunu belirtti. Esen, “İki ilde teşvik adaletsizliğinden yakınıyor. İşsizlik oranlarımız at başı gidiyor. Gerçekten işbirliği yapmamızda büyük yarar var. Aksi takdirde hak etmediğimiz büyüme oranlarıyla sürekli karşılaşacağız" diye konuştu.

KIVANÇ: BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Ege Bölgesi sanayicilerini Adana’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Sanayiciler olarak zor bir dönemden geçtiklerini dile getiren Kıvanç, 2014'de yaşanan iki seçimin etkisiyle ekonominin ikinci planda kaldığını, önümüzdeki genel seçimlerden sonraki dört yıllık sürecin makro sorunların çözümü açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
“Seçimsiz geçecek bu sürede, burada sanayiyi temsil eden 12 odadan ikisi olan EBSO ve ADASO’ya büyük görevler düşmekte. Bu anlamda sorunlarımızı çözüm önerileriyle birlikte ortaya koyup takipçisi olmamız gereken bir dönem geçireceğiz” diyen Kıvanç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin önemli bir yatırım hamlesine ve yapısal dönüşüme ihtiyacı vardır. Bu anlamda teşvik sistemi ilçe ve sektörel bazda yeni bir anlayışla ele alınmalı, yatırımcıya daha önceki teşviklerde olduğu gibi maddi destekler verilmeli. Sanayicinin girdi maliyetleri azaltılmalı, finansman ihtiyacı daha uygun şartlarda sağlanmalı, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik önemli düzenlemeler yapılarak kısa sürede uygulamaya konulmalıdır."

YORGANCILAR: DESTEK İSTİYORUZ
TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Anadolu sermayesinin sağlam adımlarla ilerleyişinden mutluluk duyduğunu, sanayiye doyan İstanbul'a alternatif bölgeler yaratılması gerektiğini belirtti. Bu hassas dönemde tüm sanayicilerin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, "Bugün sanayiciler olarak, girdi maliyetlerimizden yükümlülüklerimize, kanun maddelerinden birtakım cezalara kadar çeşitli konularla mücadele etmek zorunda kalıyoruz." dedi.
İzmir ile Adana'nın toplam net satışlarının yüzde 1'i bile bulmadığını hatırlatan Yorgancılar, özellikle tekstil ve plastik sektörlerinde işbirliği yapılabileceğine işaret etti. Yorgancılar, "Biz geri kalmadık ki. Vergi rakamlarına bakıldığında görülecektir. İzmir büyür, gelişir, bunun faydası ülkemize olur. Adana büyür, gelişir, faydası ülkemize olur. Biz istiyoruz ülkemizin her yeri gelişsin büyüsün. Bu açıdan destek istiyoruz." diye konuştu.
Meclis Başkanları Salih Esen ve Hüseyin Nuri Çomu’nun tanıklığında EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç tarafından iki oda arasında işbirliği protokolü imzalandı. Ziyaret ve ortak toplantı anısına karşılıklı plaket ve hediyeler sunuldu.

ÖZGECAN’IN AİLESİNE ZİYARET
Türkiye'yi yasa boğan Özgecan Aslan'ın Mersin'deki ailesine de taziye ziyaretinde bulunuldu. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ADASO Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ile yönetim kurulu üyeleri, Baba Mehmet Aslan ve anne Songül Aslan’a başsağlığı diledi.