84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) için şehre gelen yabancı ülke bakanlarını ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ege Bölgesi’nin avantajlarını tanıttı. İlk olarak Namibya Sanayileşme, Ticaret ve KOBİ Gelişimi Bakan Yardımcısı Pieter Van Der Walt ile biraraya gelen EBİ Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, daha sonra Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali ve Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç ile görüştü.

EİB bünyesindeki 12 birlikte toplam 8 bin ihracatçının faaliyet gösterdiğini, Ege Bölgesi’nin yıllık 20 milyar dolar ihracat potansiyeline sahip olduğunu belirten Ünlütürk hazır giyim, demir çelik, tütün, maden ve doğal taş, gıda ve kimya sektörleri başta olmak üzere tarih boyunca ihracatçı yönünün ağır bastığını ifade etti. Namibya, Sudan ve Bosna Hersek'le ticari ilişkilerini geliştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

NAMİBYA TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR

Namibya’nın coğrafya ve iklim yapısının Türkiye’ye benzediğini kaydeden Bakan Yardımcısı Van Der Walt ise, bağımsızlığını 25 yıl önce kazanan ülkesinin ekonomisinde, özellikle enerji ve tarım sektörlerinin geliştirilecek çok noktaları olduğunu, bunlar için Türk yatırımcıları davet ettiklerini söyledi. Büyük bir liman inşa ederek, ülkelerini Afrika’nın ekonomik bir merkezi haline getirmek istediklerini anlatan Walt, “Namibya’da şu an demokratik bir yönetim var, barışçıl bir ortam mevcut. Bu ortam, yabancı işadamları için son derece cazip. Çin'le serbest ticaret anlaşması yaptık. Türk yatırımcıları da ülkemize bekliyoruz.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE İLE SUDAN SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YAKINDA İMZALANACAK’

Sudan ile Türkiye’nin gelişen ticari ilişkilerinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Sudan Ticaret Bakanı Mohammed Ali ise iki ülke arasında yapılacak ikili iş görüşmeleri ve ticaret heyetlerinin, ticari ilişkileri geliştireceğine inandığı belirtti. Türk İşadamlarının Sudan’a yapacağı seyahatlerde İstanbul Ticaret ataşeliklerinin her türlü yardımda bulunacağını söyleyen Bakan Ali, “Özellikle tekstil ve deri işleme, tabakhane konusunda büyük bir işgücü potansiyelimiz var. Yatırım yapacak işadamları için uygun bir iş ortamı sunuyoruz. Türkiye ile Sudan arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda belli bir noktaya geldik. Anlaşma çok yakın bir tarihte imzalanacak.” şeklinde konuştu.

‘500 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET HACMİNİ ARTTIRMALIYIZ’

Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Şaroviç da bunu arttırmak istediklerini, bunun için potansiyel ve isteği iki tarafta da gördüklerini ifade etti. Bosna Hersek’in yaş meyve ve sebzeyi Yunanistan’dan aldığını aktaran Şaroviç, Türkiye’den ithalat yapmak ve buna karşılık et ve et ürünleri satmak istediklerini kaydetti. 2015 yılının son çeyreğinde Bosna Hersek’in evsahipliği yapacağı Sırbistan, Bosna Hersek ve Türkiye Ekonomi bakanlarının katılımıyla bir zirve ve onunla eşzamanlı olarak, işadamlarının katılacağı ikili görüşmeler düzenleneceğini de belirten Şaroviç, buna EİB üyelerini de davet edeceklerini sözlerine ekledi.