Ege İhracatçı Birlikleri, gıda sektöründe sürdürülebilir, rekabetçi ve yenilikçi projeleri hayata geçirmek amacıyla “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nı bu yıl üçüncü kez düzenliyor. Ar-Ge Proje Pazarı ile sektörün paydaşlarını biraraya getiren Ege İhracatçı Birlikleri, gıda sektörüne yenilikler kazandırmayı ve alt sektörlerde ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyor.

3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na başvurular, akademisyen ve genç girişimcilerin yoğun ilgisiyle devam ediyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye, 2023 yılında 55 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedefi ortaya koydu. Şu andaki ihracatımız ise 22,5 milyar dolar seviyesinde. 2023 yılı hedefine ulaşmak için yenilikçi ve tüketicinin beğeneceği gıda ürünlerini üretip pazara sunmamız gerekiyor.” dedi. Şu ana kadar çeşitli sektörlerden toplam 55 projenin başvurusunu aldıklarını belirten Celep, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı başvurularının 15 Mart 2015 tarihinde sona ereceğini hatırlattı. Celep, “Başvuru bitimine kadar katılım sayısının 100'ün üzerine çıkmasını bekliyoruz. Projemiz kapsamında ilgili tüm üniversite, fakülte, bölüm, araştırma kurumları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırma Enstitüsü’nde duyurularımızı yaptık. Söz konusu kurumların da projemize katkılarıyla katılımın artacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

‘PROJELERİN ÜRETİME DÖNÜŞMESİ ŞART’

3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı için yapılan başvurular gıda sektörü temsilcileri, Ege'de kurulu bulunan araştırma enstitüleri ve ilgili üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 25 kişilik bir kurul tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme kurulunun çalışmaları sonucunda ödül kazanacak projeler de belirlenecek. Finale kalan ve yarışan projelerin, hem gıda sektörü hem de ihracat açısından önemine dikkat çeken Birol Celep, değerlendirmede en önemli kriterlerden birinin projenin olabildiğince üretime dönüştürülebilirliği olduğunu vurguladı. Böylece hem sektöre hem de proje sahibine önemli katkılar sağlanabileceğini dile getirdi.

Proje kapsamında başvurulabilecek alt sektörler ambalaj ve paketleme, baharatlar tıbbi ve aromatik bitkiler, yem ve diğer tarla bitkileri, yaş meyve sebze ve işlenmiş ürünleri, kuru meyve sebze ve işlenmiş ürünleri, sert kabuklu meyveler ve işlenmiş ürünleri, yağ ve yağlı tohumlar, hububat ve bakliyat, şeker ve şekerli gıdalar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, su ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, gıda güvenliği, gıda işlemede yeni teknikler, organik gıdalar, biyoteknoloji, tarım ekonomisi ve diğer konular olarak sıralanıyor.

BİRİNCİYE 15 BİN LİRA ÖDÜL

21 Nisan 2015 günü başlayacak 3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nın ilk gününde açılış konuşmaları, gıda alanında önemli ar-ge çalışmaları olan temsilcilerin sunumları, proje sunumları ve ödül töreni yapılacak. 22 Nisan tarihinde ise projelerin sanayiciyle buluşması devam edecek. Üretime dönüştürülebilir ürünlerin yarışmasının teşvik edileceği Gıda Ar-Ge Proje Pazarı 2015’te birinci olan projeye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 7 bin 500 TL ve özel ödüller verilecek. Etkinlikte yer alan bütün projelerin özetleri, kitap halinde yayımlanacak ve sergilenmeye layık görülen özgün projeler, organizasyon sırasında sergilenerek, sahiplerinin gıda sektörünün temsilcileriyle biraraya gelmesi sağlanacak. Böylece projelerin hayata geçirilmesinin önü de açılacak.