Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP’nin emekliye 2 maaş projesini eleştirerek, bunun 'akıl dışı' olduğunu savundu.

Zeybekci, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Denizli’de Laodikya Antik Kenti’nde Kazı Evi’nde düzenlenen toplantıda bir araya gelerek basına güncel ekonomi konularını değerlendirdi, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Toplantıya EMD Genel Başkanı Turgay Türker, İzmir Şube Başkanı Hicran Özdamar, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli milletvekilleri Nurcan Dalbudak, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve gazeteciler katıldı.

‘AŞIRI DEĞERLİ TL TÜRKİYE’DE SANAYİYİ BİTİRİR’

Doların yükselmesi konusunda değerlendirmede bulunan Zeybekci, "Bir zamanlar şu denmişti; ‘Dolar, TL, Euro 1 TL olsun, bire bir olsun.’ Bu, Türkiye’de sanayinin yani aşırı değerli TL Türkiye’de sanayiyi bitirir. Türkiye’de üretimi bitirir. O ileri teknoloji ile ilgili tüm hedefleri ortadan kaldırır çünkü ithalat kolaylaşır. Ne gerek var canım Türkiye’de üretmeye bakın Türkiye’de bir zamanlar çok önemli olan el aletleri, elektrikli ev aletleri üretimi ile ilgili üretim bir anda böyle ortadan kalkıverdi. Şimdi yeni aldığımız tedbirlerle tekrar hayat buluyor. Neden? Çünkü ithal etmek son derece kolay. İthal etmek hakikaten çok rahattır. İthal edersiniz, şişkin obez bir TL ile yani aşırı değerli bir TL ile ithal edersiniz dışarıda ticaret yaparsınız, insanlar tüketir, ilk anda herkes mutlu gibi görünür ama size 5 yılda bir patlayacak balon sunar. Matematik bunu söylüyor çünkü. Onun için bizim şu anda kur ile ilgili ekonomi ne karar verirse piyasalar nerede denge sağlarsa o doğru yerdir. Şu anda burası doğru yerdir. Dolar endeksi diye bir şeyimiz de var tabi ki reel dolar kur endeksi dediğimiz o da bu noktaların doğru yer olduğunu söylüyor." dedi.

'EMEKLİYE 2 MAAŞ AKIL DIŞI'

Gazetecilerin ana muhalefet partisi CHP’nin emekliye iki maaş vaadi 'akıl dışı' olduğunu iddia eden Zeybekci, "Akıl dahilinde muhalefetle rakiplerimizle siyaset yapmaktan büyük bir zevk alacağız. Ahlak dışı dahil olmak üzere akıl dışı da aynı kategoriye girdiği için bu konularda biliyorsunuz önceden de söylenmişti mazotu 1 lira yapacağız, iki araba vereceğiz. Bunları diyenlere vatandaşımız hiç muhatap almadı, hiç bunları ciddiye almadı. Bu rakamlar da maalesef cevaplanmaya değer rakamlar olarak görmüyorum yani sadece bu vaadinin, muhalefet partisinin bu vaadinin yaklaşık olarak 40 milyar civarında bir rakam olduğunu varsayarsak Allah onlardaki yani muhalefet partisindeki ekonomistlere kolaylıklar versin diyorum. Milletin karşısına çıktıkları zaman sizlerin karşısına çıktıkları zaman sorulara nasıl muhatap olacaklar, nasıl buna cevap verecekler bu mızrağı ne tür bir çuvala sokacaklar merak ediyorum." diye konuştu.

‘ONLARIN KÖKÜNÜ KURUTMAMIZ LAZIM’

Ağrı’da terör saldırısında millet olarak plandaki oyuncuları bulup onların kökünü kurutulması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Yaşanan olay son derece üzücü bir olay. Gönül istiyor ki bu coğrafyada sadece ve sadece kardeşlik olsun. Bütün hedefimiz de bu. Bugün Türkiye’nin tamamı bu ülkenin tamamındaki bütün insanlarımız yani 77 milyonun tamamı diyebileceğimiz birkaç soysuz hariç tamamı huzur istiyor, kardeşlik istiyor, barış istiyor. Hani söyledim ya hani böyle ‘risk varsa, rızık var’ diyenler böyle ortamlar varsa varlıkları olanlardır yani böyle ortam varsa varlığı olacak olan." şeklinde konuştu.

'TEHDİTLE OY ALIYORLAR'

HDP’nin bölgede tehditle oy aldığını iddia eden Zeybekci, "Bugüne kadar aldıkları oyları tehditle alanlar, insanları her şekilde tehdit ederek yani bir köye varıp da bu köyden bir tek bile farklı oy çıkarsa diyerek, tehdit ederek alanlar benim yaşadığım, bizzat şahit olduğum bir şehirde, bu vatanın coğrafyasında, topraklarında, bir şehirde karı koca bir öğretmene varıp da seçimden bir gece önce ‘kullanacağınız adayların oyu budur, sandığa gittiğiniz zaman o oy pusulasını da akşam getireceksiniz, akşam bunları almaya geleceğiz’ size diyerek tehdit edenler gördüler ki demokratik ortama girdiklerinde hukuki ortama, barış ortamına, kardeşlik ortamına girdiklerinde onlara varlık yoktur." ifadelerini kullandı.

Ağrı’daki saldırıyla seçim döneminde başka bir şey ortaya koymaya çalışıldığını ifade eden Zeybekci şunları kaydetti: "Bu onların yok olma ile ilgili var olmak adına yaptıkları bir girişimdir lanetliyorum tabi ki. Bunu bu ülke bu millet inşallah onları döktükleri bu kanlarda boğacaktır. Bunun başka yolu yok arkadaşlar. Yani bu zulüm, bu kardeş kanı, bu haksızlık mutlaka ve mutlaka karşılığını bulacaktır. Biraz uzun sürmüştür, 35- 40 sene bu ülkede akan bu kardeş kanı yeter diyoruz artık. Bundan sonra bu olmayacaktır, son çırpınışlarıdır inşallah, bunun da cevabını zaten dün almışlardır. Ben şunu da söylemek istiyorum, her zaman söylediğim gibi bu topraklarda sebebi ne olursa olsun ölen çocukları bu vatanın analarıdır. Çocukları vatanın analarıdır. Onların döktükleri gözyaşları da bu vatanın analarının döktükleri gözyaşlarıdır. Biz millet olarak, ülke olarak oradaki, arka plandaki oyuncuları mutlaka bulup onların kökünü kurutmamız lazım."

Konuşmaların ardından EMD Genel Başkanı Türker, Bakan Zeybekci’ye plaket takdim etti.