Ekonomi çevreleri, meslek eğitimi verilen okullarda derslerin boş geçmesini eleştiriyor. Stuttgart Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası başkan Yardımcısı Bern Engelhardt’a göre bunun önüne geçmek için derhal tecrübeli öğretmen arayışına girmek ve cazip imkanlar sunarak istihdam etmek gerekiyor. Engelhardt, önümüzdeki on sene içinde bölgedeki meslek okullarındaki öğretmenlerin emekliye ayrılacağını hatırlatıyor ve şu uyarıda bulunuyor: “Şayet okullar direkt ekonomi çevrelerinden gelenleri kazanmak istiyorlarsa, bunun için kasım ayında atamalara başlamaları gerekiyor.

Atamalar, bu zamana kadar olduğu gibi mart ayında gerçekleşirse sözleşme müddeti birçok ilgiliye kısa gelir.” Engelhardt’a göre az maaş da mesleğe yeni başlayanları çekimser davranmaya itebilir. Öğretmenlik eğitimi alanlar, öğretmenliğe başladıkları ilk üç yılda eskiye nazaran yüzde sekiz oranında daha az maaş alıyor. Metal ve elektronik dersleri ise istisna oluşturuyor. IHK’nın bir araştırmasına göre işletmelerin yüzde 80’i meslek okullarından memnun. Bununla birlikte 2 bin işletmenin yüzde 39’u öğretmen eksikliğinden şikâyetçi.

Bir diğer endişe konusu ise mülteci öğrencileri. Mülteciler kalifiye eleman yetiştirme konusunda son zamanlarda önemli bir kaynak olarak görülüyor. Ancak onları meslek okuluna hazırlayacak sınıfların yokluğu bir sorun. Özellikle Almanca konusunda yapılacak çok işin olması ekonomi çevrelerini düşündürüyor.