Türkiye ekonomisine değer katan iş dünyası duayenleri ve ekonomistler; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda Kariyer.net tarafından düzenlenen Ekonomi ve İK Sohbetleri etkinliğinde Bursalı iş insanlarıyla bir araya geldi. Açılışı BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran'ın yaptığı etkinlikte Ekonomist Sadi Uzunoğlu ve Emre Alkin, Stratejist Ahmet Mergen ve Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ekonomi ve istihdam piyasalarını değerlendirdi.
Türkiye'nin en çok tercih edilen insan kaynakları platformu Kariyer.net ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği; İndense Danışmanlık desteği ile gerçekleştirilen; Destek Menkul Değerler'in ana sponsor olarak yer aldığı; "Ekonomi ve İnsan Kaynakları Sohbetleri – Bursa Büyürse Türkiye Büyür" etkinliği, 24 Aralık 2015 Perşembe günü; 14.00-17.00 saatleri arasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) konferans salonunda düzenlendi. Etkinliğe; Bursa'nın yanı sıra Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Yalova, Sakarya, Kocaeli ve diğer çevre illerden yaklaşık 200 izleyici katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ve Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz yaptı. "Bursa nasıl büyür", "Ekonomide krizsiz günler hayal mi?", "Dövizde destek direnç ne ola ki!" "Şirketimin büyümesi için patron mu olmalıyım antrenör mü?" ve "Verimlilikte ve karlılıkta kıymetli insanlarla çalışmak ne kadar önemli?" başlıklı sohbetler etrafında çerçevelenen etkinlikte Ekonomist ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Destek Menkul Değerler'den Stratejist Ahmet Mergen, Ekonomist ve Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin ve Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz konuşmacı olarak yerini alırken; panelin moderatörlüğünü KOBİ Danışmanı Doç. Dr. Asuman Sönmez yaptı.

"Kendi kaynaklarınızla harekete geçin"

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bloomberg TV Yorumcusu Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu; krizlerin farklı şiddetlerde her zaman olabileceğini bununla birlikte, riskler iyi tanımlanıp yönetildikten sonra krizlerden de fırsatları yaratılabileceğini anlatarak krizlerden korunmanın yollarına değindi. Bir iktisatçı olarak son yıllarda Türkiye'nin çok fazla krizden geçtiğine değinen Sadi Uzunoğlu, bu krizlerin çoğunun nedeninin aşırı kredi büyümesi olduğunu ve bunun hızlı şekilde değişmesi gerektiğini söyledi. Ekonominin gelişmesi için yatırımcıların inşaat sektöründen vazgeçip ileri teknoloji üretimine geçmesi gerektiğini söyleyen Sadi Uzunoğlu, "Çok ciddi sorumlulukları olan bir ülkede yaşıyoruz ancak yatırım yapamıyoruz; bu durumda elimizde sadece dış kaynaklar kalıyor. Ekonomik açıdan birikimi çok zor elde ediyoruz, kendi kaynaklarımızı harekete geçirmek için neler yapabileceğimize bakmalıyız" dedi.

"İK'ya yatırım yapın"

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı ve Stratejisti Ahmet Mergen; FED ve TC Merkez Bankası'nın son faiz kararları ile 2016 yılında nasıl bir döviz piyasasının oluşabileceğinin, firmaların nasıl bir piyasa ile karşılaşabileceğinin altını çizdi. İnsan Kaynaklarının önemine de değinen Ahmet Mergen, "Kendinizden daha zeki insanlarla çalışmaktan korkmayın. Zeki insanlarla beraber olmamız, işi becereni tebrik etmemiz lazım" yorumunu yaptı.

"Takımınızı doğru oyunculardan kurun"

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin; para yerine değer yaratmanın daha önemli olacağını vurgulayarak, bilgi rekabetinde firmaları yönetecek yöneticilerin sahip olmaları gereken özelliklere dikkat çekti. 21. yüzyılın yeni etkileşim ağı olduğuna dikkat çeken Emre Alkin, iş yapma sanatının değiştiğine vurgu yaptı. Alkin, "Cep telefonlarında ses ve data gönderimi arasında büyük fark var. Artık ses değil data gönderiyoruz. Firmaların %64'ü yenilikçi firmaları tercih ediyor. Bilgi ve tecrübenin yaratıcılığa dönüşmesi önemli. Şirketin içindeki insanlara işi değil ahlakı öğretmek gerekiyor. Patron tepeye çıkar lider ekibi yukarı götürür. Şirketlerde bize orkestra şefi lazım. Bizim yeni oyun alanımız dijital, bu alanı keşfetmeliyiz" dedi.

"Teknoloji rüzgarını takip edin"

Doğru ekibi kurmanın önemine değinen Yusuf Azoz, "Güney Marmara Bölgesi'nde Satış Temsilcisi birinci sırada. Türkiye'de firmalar mühendis ile büyümüyor. Satış elemanları ile büyüyor. Henüz satışı yerinden edebilecek bir pozisyon yok" açıklamasını yaptı. Artık gençlerin tuşlu telefon kullanmadığını söyleyen Azoz, iş arayanların başvurularının %52'sini mobil cihazlardan yaptığını; firmaların teknoloji rüzgarını yakalaması gerektiğinin altını çizdi.

Panelin ardından; konuşmacılar, istihdam ve para piyasaları ile ilgili katılımcıların merak ettikleri soruları yanıtladı. Etkinliğin sonunda gerçekleşen törende; Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, konuşmacılara teşekkür ederek; özel bir eğitim vakfına yapılan bağış sertifikalarını kendilerine takdim etti.