Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Ekonomi· Bakanı Ni·hat Zeybekci·, “15 Temmuz’dan daha parlak bir geleceğe bakıyorum. Bu millet dünya demokrasi tarihine altın harfler ile yazılacak bir sivil demokrasi devrimini gerçekleştirdi” dedi.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 60 ihracatçı birliği başkanıyla bir araya geldi. Toplantıda 15 Temmuz gecesi yaşanan alçak darbe girişimine tanık olunduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Milletimizin demokrasiye olan inancı ve cesareti ile bu darbe girişimine geçit vermedik. Ülkemiz üzerinde oynanan oyun bozuldu” şeklinde konuştu.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısındaki düzenlemeleri hatırlatan Büyükekşi, bunlarla ilgili Kanun Tasarısı’nın Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin önemine işaret etti. Büyükekşi, “İhracatçılara yeşil pasaport verilebilecek. Uluslararası şirketlerin bölge merkezlerini Türkiye’ye getirmeleri için vergi istisnaları gelecek. SGK beyannameleri ile vergi beyannameleri birleştirilerek verilebilecek. Diğer taraftan, 28 Temmuz’da yasalaşan Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı ile şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli yabancı personel çalıştırılması imkanı getirildi. Damga vergisinde yeni düzenlemeler yapılarak maliyetlerin düşürülmesi sağlandı. TİM olarak önem verdiğimiz bu konulardaki düzenlemeler için hükümetimize teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Konuşmasına darbe girişimini kınayarak başlayan Bakan Zeybekci ise, "Dünya demokrasi tarihine altın harfler ile yazılacak bir kahramanlık destanı ve aynı zamanda aynı ortamda bu ülkeye yapılabilecek en büyük haksızlığın ve sürebilecek en büyük lekenin de yaşandığı bir gün yaşadık o gün. Türkiyemiz böyle bir haksızlığı, böyle bir leke sürülmeyi hak etmemişti. Darbe yapılabilen bir ülke. Her şeyi mükemmel  olurdu. Bütün sistemin tüm dünya ile entegre bir şekilde bütün dünyanın normal olarak algıladığı, normal olarak görülen bir ülke Cuma günü geç saatlerde Cumartesi günü her şeyin mükemmel olduğu o ülkede dillere destan bir ülke olarak görüyoruz. Böyle bilmek biz ihracatçıların, dış ticaretçilerin, dünya ile entegre olan, üreten, ihracat yapanlar için ne demek olduğunu bizden başka kimsenin anlaması biraz zor. Onun için bazen kelimelerin yetersiz olduğunu, anlatamadığını, karşıdakinin senin ne yaşadığını hissetmediğini bildiğin anlar yaşadığımız günler oldu” dedi.
"15 Temmuz’dan sonra geleceğe daha güvenli bakıyorum"
15 Temmuz’dan sonra daha parlak bir geleceğe baktığını kaydeden Bakan Zeybekci, “ İşin teselli olan veya kazanılan bölümüne baktığınız zaman ülkemin geleceğine 15 Temmuz’dan sonra yani 16-17 Temmuz itibariyle yani bugün 15 Temmuz’dan daha parlak bir geleceğe bakıyorum. Daha güvenli bir geleceğe bakıyorum. Daha garantili bir geleceğe bakıyorum. Neden? Çünkü bu millet dünya demokrasi tarihine altın harfler ile yazılacak bir sivil demokrasi devrimini gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.
"Benim Türkiyemde demokrasi artık milletin garantisi altında" diyen Bakan Zeybekci, “Bugüne kadar bu millete birilerinin lütfederek, birilerinin darbe anayasalarıyla veya o tahakkukçu güçleri ile lütfettikleri o demokrasi, özgülükler, milli irade, parlamenter yapı, hukuk, insan hakları, özgür basın gibi o toplam değer mahmudesini birileri lütfettiği kadar yaşayan bu millet dedi ki; yeter. Demokrasi artık bu ülkede devletin veya hakim güçlerin, güçlü odakların garantisi altında değil, benim Türkiyemde demokrasi artık milletin garantisi altındadır. Özgürlükler de milletin garantisi altındadır. Devlet de milletin garantisi altındadır. Bundan sonra bu ülkede kimse ilkel darbe düşünceleri veya yönetimi, hak sahiplerinin haklarını gasp etmeyi aklının kenarından bile geçirmemesi lazım. O dönem bitti” açıklamasında bulundu.
Bakan Zeybekci, bir şekilde bu yapıya bulaşmış ve cezasını çekmesi gereken insanların da olduğu ekonomi dünyasında onların kurucusu olduğu, yönetim kurulunda yer aldığı veya yöneticisi olduğu şirketlerinin bu ülkenin envanterindeki bir varlık olduğuna inandığını dile getirdi.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı, kısa bir aranın ardından basına kapalı olarak devam etti.