Ukrayna krizi sebebiyle ekonomik zorlukların yaşandığı Rusya’da milyarder sayısı 23 azalarak 88’e geriledi. Geçen yıl dünyadan 1645 milyarderin yer aldığı listeye 111 Rus milyarder girerken, bu yıl 1826 milyarderin yer aldığı listeye 88 Rus iş adamı girebildi. Rus milyarderlerin servetleri de önemli ölçüde eridi.

Forbes dergisinin 2014 yılı sonuçlarına göre, Rusya’nın en zengin iş adamı 15,3 milyar dolar serveti ile Vladimir Potanin oldu. Norilsk Nickel ortağı ve InterRos Holding Başkanı Potanin, servetini bir yılda 2,8 milyar dolar artırarak dünya sıralamasında 60’ıncı sıraya yükseldi.

Alfa Group Başkanı Mihail Fridman ise 14,6 milyar dolar serveti ile ikinciliğe yükseldi. Bir yılda serveti 3 milyar dolar azalan Fridman dünya listesine 68’inci sıradan girdi.

İlk kez Özbek asıllı iş adamı Alişer Usmanov birinciliği kaptırarak 14,4 milyar dolar serveti ile Rus iş adamları arasında üçüncülüğe geriledi. Usmanov’un mal varlığı bir yılda 4,2 milyar dolar erirken, dünya sıralamasında 71’inci oldu.

Renova Grubu sahiplerinden Viktor Vekselberg 14,2 miyar dolar mal varlığı ile en zengin dördüncü Rus iş adamı. Vekselberg’in mal varlığı da 3 milyar dolar erirken, dünya sıralamasında 73’üncü oldu.

Severostal Genel Müdürü Aleksey Mordaşov ise mal varlığını artıran nadir Rus iş adamlarından. Servetini 2,5 milyar dolar artıran Mordaşov 13 milyar dolar mal varlığı ile dünya sıralamasında da 89’uncu sıraya yükseldi.

Rusya’nın dev petrol şirketi Lukoil Başkanı Vagit Alekperov’un serveti 1,4 milyar dolar azalarak 12,2 milyar dolara geriledi.

Rusya’nın en zengin Rus işadamları listesinde yer alan Novatek’in ortaklarından Leonid Mihelson’un serveti 3,9 milyar dolar kayıpla 11,7 milyar dolara geriledi.

NLMK sahibi Vladimir Lisin’in serveti ise 5 milyar dolar azalarak 11,6 milyar dolara, Volga Group sahibi Gennadiy Timçenko’nun serveti 4,6 milyar dolar eriyerek 10,7 milyar dolara, Onexim Gropu sahibi Mihail Prohorov’un serveti 1 milyar dolar azalarak 9,9 milyar dolara, Alfa Group sahiplerinden Germen Han’ın serveti de 1,8 milyar dolar azalarak 9,5 milyar dolara düştü.

Rusya’nın ünlü oligarklarından Roman Abromoviç ise servetini korumayı başararak 9,1 milyar dolarla dünya sıralamasına 137’inci oldu.