Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman, son günlerde yaşanan soğuk havanın don olaylarına sebep olabileceğini belirterek çiftçileri uyardı. Prof. Dr. Düzyaman, “Don olayının gerçekleşmesi için geç bir tarih değil. Diğer yıllara göre ekstrem bir yıl yaşıyoruz, çiftçi önlem almalı.” dedi.

Don olayına karşı maliyeti düşük yöntemler olduğunu belirten Prof. Dr. Düzyaman, şöyle devam etti: “Çiftçinin don olayına karşı bulduğu maliyeti düşük yöntemler var. Lastikler yakılarak tarlaya koyulduğunda ısı artar; bu birinci yöntem ama bizler bu yöntemi fazla önermiyoruz. Diğer bir yöntemse bahçelerdeki yağmurlama sistemi çalıştırılabilir. Bir başka yöntem de izolasyon sistemi. Bu sistemde örtü altında, kendinden pasif koruma denilen su şilteleri bulunuyor. Bu şilteler, gündüz ısıyı hapsedip gece ısı veriyor. Bu dönemde çiftçinin alması gereken tedbirler bunlar.”

Her türlü tedbire rağmen meyve sebze fiyatlarının artmaya devam edeceğini ileri süren Prof. Dr. Düzyaman, “Serin iklimde büyüyebilen ürünler bile donda büyüme göstermez. Pazarlama değerini yitirebilecek derecede zarar görür. Bitki, bünyesine akışkan bir suyu alabilir, suyun yoğunluğu artınca beslenemez. Bu bile ürünün zarar görmesi için yeterli.” diye konuştu.