Elazığ’da 2015 yılı Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi, merkeze bağlı Hoş köyünde yaklaşık 900 dekar bağ alanında uygulandı.

Elazığ’da 2 yıldır hayata geçirilen projenin son aşamasında hasat öncesi üzüm numuneleri alınarak pestisit analizine gönderilen ve sonuçları temiz gelen 14 üreticiye sertifika ve ürün logoları düzenlenen törenle verildi. Törende konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İsmail Gürbüz, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2010 yılında uygulamaya konulan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi, tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum için geliştirilmiş bir üretim sistemidir. Entegre ve kontrollü ürün yönetimi yüksek nitelikte ve ekonomik anlamda ürün yetiştirirken insan sağlığını, doğal yaşamı ve çevreyi koruyacak ve iyileştirecek biçimde üretimi yönetmektir. Bu kapsamda ilimizde uygulanmakta olan bağda entegre ve kontrollü ürün yönetimi çalışmaları 2015 yılı için sonuçlarını vermiştir.” dedi.

Elazığ’da EKÜY projesi uygulamalarının temellerinin 2013 yılında atıldığını kaydeden Gürbüz, "2013 yılında Hoş köyünde bir bağda çiftleşme saptırıcı feromon kullanmak suretiyle salkım güvesi ile biyoteknik mücadele demonstrasyonu uygulanmış ve sonuçları oldukça başarılı olmuştu. Bu başarılı denemenin vermiş olduğu cesaret ve bölgede 2014, 2015 yıllarında salkım güvesi mücadelesinde biyoteknik mücadele uygulamalarına geçilmesinin de bir sonucu olarak Elazığ'da 2014 yılında bağda EKÜY projesinin uygulamaya konulmasının önü açıldı ve 2015 yılında da bu projenin uygulaması devam etmiştir. EKÜY projesi kapsamına alınan üreticinin yaklaşık 900 dekar olan bağ sahası hasada kadar düzenli olarak kontrol edilerek, hastalık ve zararlılar konusunda bilgilendirildi.” ifadelerine yer verdi.