Çaşır mantarı toplamak için Nurhak ilçesindeki Yılan ovasına giden Uğur Karakuş ve bir arkadaşı, sabah erken saatlerde başladıkları arayış, buldukları 5,3 kilogramlık çaşır mantarı ile sonlandı. Elbistan’a kilometrelerce uzaklıktaki dağlık kesimde uzun uğraşlar sonucunda buldukları dev çaşır mantarını bölüştüklerini kaydeden Uğur Karakuş, daha önce bu büyüklükte bir mantarla karşılaşmadıklarını söyledi.
Müşterilerinin talebi doğrultusunda çaşır mantarı toplamaya gittiğini belirten Karakuş, “Çaşır mantarı çok özel bir bitki. Her yerde yetişmiyor. Lezzetli ve oldukça besleyicidir. Bu mantarı bilen müşterilerimin talebine göre her yıl bu dönemde Nurhak bölgesinde çaşır toplarız. Bu yıl bizim için bir ilk oldu. Uzun uğraşlar sonucunda bulduğumuz mantarın büyüklüğü bizi şaşırttı. İş yerine getirip tarttığımızda ağırlığının 5 kilo 300 gram olduğunu gördük. Daha önce böyle bir mantarla hiç karşılaşmadım. Yarısını aramaya birlikte çıktığım arkadaş aldı. İş yerimde kilosunu 85 liradan satışa sundum. Bu mantarın lezzetini bilenler şimdiden almaya başladı” dedi.

HABER FOTOĞRAFLARI

YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

Yaşam süresini uzattığı ve tümöre karşı etkili olduğu düşüncesiyle sağlık dostu mantar olarak bilinen çaşır, bölgede sadece Nurhak dağlarının yüksek kesimlerinde yetişiyor. Şeker hastalığına, kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine inanılan çaşır mantarı, aynı adı taşıyan otun köklerinde kendiliğinden yetişen bir tür değerli mantar olarak biliniyor. İlkbahar aylarında karların erimesi ile çıkmaya başlayan çaşır otunun köklerinde Mayıs-Haziran aylarına gelindiğinde yetişen çaşır mantarı, uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan tenya düşürücü etkisi tespit edilirken bu bitkiden elde edilen minerallerin birçoğunun da kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor.