Elbistan Ovası'nda yetiştirilen, büyüklüğüyle dikkat çeken ve ağırlığı 60 kilograma kadar ulaşan ''Elbistan lahanası'' bölgede, tanesi 5 TL'den satılıyor.
     Ortalama 200 hektarda ekimi yapılan lahananın satışlarının geçen yıla oranla düşmesi, bölgedeki üreticiye sıkıntılı günler yaşatıyor.
     Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin en lezzetli lahanasının'' Elbistan'da yetiştiğini savundu. ''Elbistan lahanası''nın, yaklaşık 60 kilogram ağırlığıyla ''Türkiye'de rakipsiz'' olduğunu ifade eden Bulut, şunları kaydetti:
     ''Lahana üretimi yapılan topraklar, organik madde bakımından çok zengin. Çiftçilerimiz lahana üretiminde bol miktarda organik gübre, yani çiftlik gübresi kullanıyor. Bu kadar büyük olması bundan kaynaklanıyor. Ayrıca, karasal iklim nedeniyle Elbistan'da yetişen lahana, diğer lahana türlerine göre hem daha büyük hem de lezzet bakımından çok önde. Ancak, üreticilerimiz bu kadar lezzetli olan ürünlerini satmakta sorun yaşıyor.''
     ''Dev lahanaların'', il dışında kiloyla satıldığı için talep görmediğini dile getiren Bulut, öncelikli olarak tanıtıma önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Bulut, oda olarak lahanada yaşanan pazarlama sorununun çözümü için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydetti.
     Lahana üreticisi Ali Çoban ise ilçede yetiştirilen lahanaların tarlada kaldığını söyledi. Elbistanlı lahana üreticileri olarak ''destekleme'' beklediklerini ifade eden Çoban, ''Bu yıl lahana verimi düşük oldu. Fakat buna rağmen 50-60 kiloluk lahana yetiştiriyoruz. İsterdim ki, bu yaptığım işle gurur duyayım. Ama dev lahanaları satmakta zorlanıyoruz. Satışlar durdu. Lahana tarlada kaldı. Lahana üreticileri zor durumda'' şeklinde konuştu.