Kahramanmaraş'ta dün elden taksit yapan bir mağazanın vatandaşları dolandırdığı ile ilgili iddialar medyada yer aldı. Piyasada verdikleri reklamlarda kefilsiz, senetsiz, kredi kartsız ve elden taksitli satış yapıldığının iddia edildiği bu mağazalarda genelde 'kimliğini getir ürünü getir' sloganı yer alıyor.

Aslında bu tür dolandırıcılığın en büyüğü konut satışında meydana geldi. Kimliğini getir tapuyu al diyen bir firmanın binlerce müşterisini dolandırdığı haberi gündemi uzun süre meşgul etmişti. 

Son zamanlarda ise elden taksit yapan mağazaların müşterilerini mağdur ettiği ile ilgili yüzlerce şikayet geliyor. Peki Bu Tür AVM'lerden Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

ELDEN TAKSİT YAPAN MAĞAZALARDAN ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1. Öncelikle alacağınız ürünün marka ve modelini belirledikten sonra mutlaka bayilerden ve internetten fiyat araştırması yapınız. Genelde yüzde 100'e kadar fiyat farkı olabiliyor.

2. Kimliğinizi asla mağazada bırakmayınız ve yanınızda bu işten anlayan, hatta hukuku da bilen biri olmadan hiç bir belgeye imza atmayınız.

3. Senetlerin usulüne uygun düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ediniz. 

AŞAĞIDAKİ MADDE ÇOK ÖNEMLİ İYİCE OKUYUNUZ!!!

4. "Taksitli satışlar, 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da açıkça belirtiliyor. Taksitli satış yapan mağaza ve firmalar, tek senet düzenleyerek tüketicileri mağdur edebiliyor. İlgili mevzuat, taksitli satışlarda mutlaka her taksit için ayrı senet yapılmasını zorunlu kılıyor ancak birçok mağaza ve firma, alacağın tamamı için tek senet düzenliyor. Üstelik kırtasiyeden alınan standart senet metinleri de tüketicinin aleyhine ibareler barındırıyor. Bu senet metinlerinde yer alan 'emrine' ibaresinin mutlaka çizilerek yanına 'namına' yazılması gerekiyor. Aksi takdirde satıcı bu senedi başkasına ciro edebilir. Bu durumda tüketici, senedi alan üçüncü kişiye satılan malın bozuk ya da kusurlu olduğu gibi itirazlarını ileri süremeyecek ve senet bedelini ödeme tehdidi altında kalacaktır. Senedi alan üçüncü kişi senede dayanarak rahatlıkla icra takibine başlayabilecektir. Bu durumda tüketicinin itiraz hakkı kalmayacaktır."

5. Taksitli satışları mutlaka sözleşmeyle yapınız. Sözleşmeyi imzalamadan önce alıp bir gün müsade isteyiniz ve bu işten anlayanlarla sözleşme metnini inceleyiniz. Riskli gördüğünüz, tüketicinin aleyhinde olan maddelerin üstünü çiziniz. Daha sonra sözleşme imzalarken mutlaka sözleşmeyi iki nüsha yapınız ve ir nüshasını yanınızda bulundurunuz.

6. Vaktinde ödenmeyen taksitler için ne kadar faiz alınacağı Borçlar Kanunu'nda yazılıdır. Aylık yüksek faizler, kanuna aykırıdır ve kesinlikle yasal değildir. Yüksek oranda talep edilen faiz oranları kanuna göre geçersiz olacaktır.

7. Tüketicilerin imza atmadan önce bononun görünür bir yerine ya da arkasına "Nama yazılıdır, ciro edilemez" şerhini düşmesi çok önemlidir. Bu durumda mağaza senetinizi üçüncü kişilere veremez.

8. Taksitli alışveriş yapan tüketicilerin 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden cayma hakkı vardır. Tüketicinin cayma hakkını kullanması sonrasında satıcı tarafından herhangi bir maddi ceza talep edilemez. Çoğu zaman satıcılar, cayma hakkının kullanılmasına müsaade etmediklerini belirtiyorlar ama bu kanuni hakkın kullanımının kimsenin rızasına bağlı olmadığını tüketicilerin bilmesi gerekiyor. Tüketicilerin cayma hakkını kullanırken, daha sağlıklı olması için iadeli taahhütlü posta ile bildirim yapmaları gerekmektedir. Cayma beyanını içeren postanın 7 gün içerisinde gönderilmesi yeterli olacaktır. Satıcıya ulaştığı tarih burada önemli değildir.