Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi, en çok sanayiciye zarar verdi. Kesintiler, sanayi bölgelerinde üretimi sekteye uğrattı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) kesintilerin yol açtığı kayıp 3 milyon lirayı buldu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, elektrik kesintilerinin milyonlarca dolarlık makinelere zarar verdiğini söyledi. Türkiye genelinde 38 ilde sabah saatlerinden itibaren yaşanan elektrik kesintisinde en büyük yarayı sanayinin aldığını belirten Yorgancılar, “4 saatin ardından çok kısıtlı verilen elektrik ve ne yazık ki sebebi tam olarak açıklanamayan bir durum olarak yaşanan kaos ortamı, bugünün Türkiye’sine yakışmamıştır. Elektrik kesintisi, üretimi sekteye uğratırken milyonlarca dolarlık makinelere de zarar vermektedir. Şu anda jeneratörü olan büyük ölçekli kuruluşlarımız ve belli bölümlerde kullananların dışında sadece İzmir’de değil, diğer illerimizde de sanayicilerimizin, şaşkın ve öfkeli olmanın dışında ellerinden bir şey gelmemektedir. Belirsizlik, durumu daha da güçleştirmektedir. Elektriği yoğun kullanan belli sektörlerimiz, kuşkusuz bu süreçte ciddi zarar görmüştür. Bu zarar mutlaka telafi edilmeli ve sağlıklı bilgiler bizlerle paylaşılmalıdır.” diye konuştu.

İAOSB’DE ZARAR 3 MİLYON LİRA

İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da yüzlerce fabrikanın olduğu bölgenin elektrik kesintilerinden zarar gördüğünü söyledi. Zararın 3 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Uğurtaş, “Bizim 120 MW gücünde kendi santralimiz vardı. Elektrik kesilir kesilmez hemen devreye aldık. Bölgenin yarısına ilk 1,5 saatte elektrik verdik. Şu anda bölgenin büyük bölümünde elektrik var. Kendi santralimizden dolayı diğer bölgelere nazaran daha az zararımız oldu. Ucuz atlattık ama yine de 3 milyon lira zararımız var. Eğer santralimiz olmasaydı, zararımız 10 milyon lirayı bulurdu.” diye konuştu.