Sanayicinin, Türkiye genelinde yaşanan ve büyük üretim kaybına yol açan elektrik kesintisine tepkisi artıyor. Kesintinin sebebinin hala bulunamaması tedirgin ediyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 31 Mart 2015 sabah başlayıp akşama kadar devam eden kesintinin, en çok reel sektörü mağdur ettiğini söyledi. Yol açtığı zararın Hazine’den karşılanması gerektiğini savunan Yorgancılar, “Kesinti üretimin durmasına neden olmuş, ülke ekonomisini milyon dolarlık zarara uğratmıştır. Sadece bölgemizde İzmir Atatürk OSB’deki kayıp, 3 milyon dolar civarındadır. Bu şekilde baktığımızda, kesintilerin sebebi mutlaka netleştirilmeli ve tekrarına asla müsaade edilmemelidir.” diye konuştu.

Oluşan zararın telafisi noktasında konuyla ilgili birçok çevrenin yorumları ve önerileri olduğunu ifade eden Yorgancılar, mağduriyetin devlet tarafından telafi edilmesini istedi: “Çünkü nasıl ki doğal afet durumlarında mağdur vatandaşın zararı karşılanıyorsa elektrik dağıtımı da devletin özelleştirdiği en kritik işletmelerden biri olup zarar, Hazine tarafından karşılanabilmelidir. Elektrik tüketim tarifesinde geçici bir aylık indirime gidilebilir veya benzer vergi indirimi gibi uygulamalarla zarar telafi edilebilir.”

'İŞÇİLER BİR GÜN ÜCRETSİZ ÇALIŞSIN' DİYEN DEMİRTAŞ'A TEPKİ

EBSO Başkanı Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, zararın telafisi için yaptığı, “İşçiler bir gün ücretsiz çalışsın.” önerisini de eleştirdi. Yorgancılar, şunları söyledi: “Çok üzülerek gördük ki ilimizde köklü bir kuruluşun başkanı tarafından konu başka bir tarafa çekilmiş ve hiçbir suçu olmayan çalışanın, bir cumartesi günü ücretsiz çalıştırılması önerisi getirilmiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir, zira bin 200 kişiye istihdam sağlayan bir sanayici olarak, EBSO'nun başkanı olarak tek bir işçinin günahsız yere ücretinin böyle bir hususta kesilmesine asla ve kata onayım olamaz. Kendisine verilen mesai saatleri içinde çalışanın hakkını yemek, ne bize yakışır ne de bir başkasına. Konunun hassasiyetini anlamadan yapılan Zihni Sinir önerilere, her kim yaparsa yapsın itirazımız var. Özellikle de işveren çalışan barışının korunması adına herkes çok dikkatli olmalıdır. Ne çalışan olmadan biz bir şey üretebiliriz ne de işveren olmadan çalışan yaşamını sürdürebilir. Karşılıklı sinerji ve güveni bozmaya yönelik adımlar atmaya kimsenin hakkı olamaz. Yapılan bu talihsiz açıklamayı kınıyor, yanlış bir ifadeden ibaret olmasını ümit ediyorum.”