Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilmesi halinde sanayiciye destek vereceklerini söyledi. Işık, pilot il olarak da bunu Kayseri’de uygulayacaklarını açıkladı.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 13. Olağan Kongresi’ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve çok sayıda sanayici katıldı. Kongrede konuşan Bakan Işık, elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirme projesinde Kayseri’yi pilot il seçtiklerini söyledi. Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla birlikte çalıştıkları projenin kazanımlarını anlattı. Yılda 8 milyar lira tasarruf hedeflendiğini belirten Işık, “Sadece elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirdiğimizde yılda 8 milyar lira yaklaşık Türkiye tasarruf edecek. Bu Türkiye için son derece önemli, birkaç barajın aslında yapılmadan elektrik üretmesi anlamına geliyor. Sanayiciler de 18 ay içinde elektrik motorlarını değiştirmek için harcadıkları parayı ceplerine koymuş olacaklar.” dedi. KOSGEB olarak bakanlığın devreye girdiğini belirten Işık, “Fizibilite sonucu verimsiz çalışan elektrik motorlarının verimlileriyle değiştirilmesi halinde kullanılacak kredinin faizini KOSGEB olarak biz karşılayacağız. Bize 1 yıl bir şey ödemeyin. O sene içinde zaten siz harcadığınız paranın en az yüzde 65-70’ini tasarruf edeceksiniz. 36 ayda da bize ödeyeceksiniz. Bunu ilk etapta Kayseri’den başlatıyoruz. Hedefimiz tüm Türkiye’de seferberlik başlatıp sanayideki verimsiz elektrik motorlarını verimlileriyle değiştirmek.

TANER YILDIZ: ENERJİ TASARRUFUNDAN YILDA 15 MİLYAR LİRA HEDEFLİYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, sanayicilere enerji tasarrufu için gereken yatırımları yapmaları gerektiğini söyledi. Enerji verimliliğiyle ilgili projelerin kendisini 1-2 yılda amorti eden yatırımlar olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi; “Kayseri gibi gece gündüz ısı farkının en yüksek olduğu illerde bu manada yapılan yalıtımların ve tasarrufların daha büyük olduğunu görüyoruz. O yüzden bütün sanayicilerimizde oluşan bu hassasiyetin fazlasıyla bütün arkadaşlara yayılmasını vurgulamak istiyorum. Bu yalnızca kendi bütçelerine değil, ülkemizde de enerji kalemleriyle alakalı önemli katkılar sunacaktır. Baca gazlarının arıtılması, kaybolan ısının geri kazanılması, binaların yalıtımı, pompaların değiştirilmesi gibi birçok alanda, bunların uygulanmaları hesaplanmış olacaktır. Bizim hedefimiz 65 milyar liralık bir rakamı 10 yıl içinde almak. Sanayicimiz bu tasarrufu yapabilecek durumda. Çünkü diğer sektörlerle birlikte 15 milyarlık yıllık bir tasarruftan bahsediyoruz. Bu çok ciddi ve önemli bir para. Neredeyse kamulaştırma hariç Atatürk Barajının bütün masrafını karşılayacak kadar bir para. Sizin yapacağınız tasarruf bize sanki enerji santrali bağışlamak anlamına geliyor.”

Muhalefetin çiftçiye ucuz mazot vaadiyle ilgili de konuşan Bakan Yıldız, “Çiftçimizin ümitleriyle oynanmaktadır. TÜPRAŞ’tan rafineri çıkış fiyatı 1.41 lira olan motorin 1.5 liradan satılmak istenmektedir. 42 kuruşluk dağıtım ve bayi masrafı vardır. Yani siz 1.81 TL’ye mal ettiğiniz motorini 30 kuruş da üstüne para vererek satıyorsunuz demektir. Bu söz konusu bile olamaz” dedi.