Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yürürlükteki mevzuat gereği hiçbir kurum ve kuruluşun alacaklarından dolayı emeklinin maaşına haciz koyamayacağını söyledi. Göktaş, "Emekli vatandaşlarımız uyanık olsun. Haklarını arasınlar, icra daireleri suç işliyorlar." dedi.

Göktaş, konuyu ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda emekli tüketici vatandaşların sıklıkla maaşlarına haciz geldiği, bankalar ve bir kısım kuruluşların maaş aldıkları hesaplara bloke koyduklarını öğrendiklerini belirtti. Göktaş, "Tüketiciler bilsin ki yürürlükteki mevzuat gereği hiçbir kurum ve kuruluş alacaklarından dolayı emeklinin maaş aldığı aylığa haciz koyamaz. Malı mülkü varsa, ya da bankada başkaca birikim ve parası ona bir şey demiyorum. Maaş aldığı, geçimini temin ettiği hesaba bloke koyamaz ve haczedemezler. Bu hususta 5510 sayılı yasa açıktır." ifadesini kullandı.

'UYANIK OLSUNLAR, HAKLARINI ARASINLAR, İCRA DAİRELERİ SUÇ İŞLİYORLAR'

Göktaş, özellikle bankaların emeklilerin maaşlarına mevduat hesabı gibi işlem yaptığını, usulsüz ve yasal olmayan şekilde bloke koyduğunu kaydetti. Bu hususta emeklinin maaşına haciz uygulayan icra dairelerinin de suç işlediğinin altını çizen Göktaş, şöyle dedi: "Bankalar emeklinin kendi rızası ve imzası olmadan maaşından kesinti yapamaz, herhangi bir uygulamaya gidemez. Bunu bildikleri için, sizlere sundukları hizmet, promosyon, kredi kartı sözleşmesi, kredi sözleşmesi gibi sunulan ve imzalatılan sözleşmelerin içine çaktırmadan bu ibareyi koyuyorlar. Yani emekli maaşımı alabilirsiniz ibaresini. Uyanık olun, okumadan hiçbir belgeye imza atmayın. Sıkışmış olabilir ve kredi alıyor olabilirsiniz. Vakit ayırın ve sözleşmeyi mutlaka okuyun. Orada emekli maaşıma 'haciz koyabilir' ibaresi kendi rızanız var ise bunu imzalamayın. O zaman yapacak bir şeyiniz kalmıyor. Ama bunu bilmeden imzaladıysanız itiraz edebilirsiniz. Bu da vakit alır. Mağdur olursunuz."

"Böyle bir şey başınıza geldiyse, bu icra müdürlüğünü hemen cumhuriyet savcılığına şikâyet edebilirsiniz. Ayrıca icra tetkik merciine de başvurabilirsiniz." diyen Göktaş, "Son zamanlarda bankalar haciz işlemi olsun olmasın emeklilerin maaşlarına izinleri olmadan bloke koyuyor ve normal mevduat hesabı işlemi yapıyor. Hatta zorla kredili mevduat hesabı açıp faiz bile alıyorlar. Unutmayın, emekli, dul yetim maaşı ile ilgili bankalarda açılan hesaplar mevduat hesabı değildir. Sizin o bankada başka mevduat hesabınız olabilir ama emekli maaşınızın yatırıldığı hesap üstünde banka oynamalar yapamaz. Bu hesap emeklinin sadece maaşının yatırıldığı ve çekildiği hesaptır. Bu hususa dikkat edin. Mağduriyet yaşamayın.” sözlerini kullandı.