Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir ile Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Nalan Huriye Akcan'ın yaptığı ortak açıklamada Şubat ayında emeklinin pazar enflasyonunun yüzde 20,4 artış gösterdiğine işaret edildi. Açıklamada Ocak ayında pazarda 26 çeşit ürün üzerine yapılan fiyat araştırmasına göre, aynı ürünlerin fiyatlarının Şubat ayında yüzde 20,4 arttığına ancak Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Şubat ayı enflasyon artışı için yüzde 0,71 dediğine temas edildi.

Ayrıca emekli için yiyecek ve kira fiyatlarının önemli olduğuna dikkat çekilerek, “Emekli yiyeceğini, günlük alır. Günlük fiyat artışlarından etkilenir. Ev kirası, maaşının yarısını alır götürür, ondan çok etkilenir. Bunlara gelen zamlar emekliye büyük darbedir. Pinpon topunun fiyatı, bilgisayar cip’inin fiyatı bizi ilgilendirmiyor. Enflasyon hesaplarında gıda ve ev kirasının katsayısını yükseltin.” denildi.

“SATIN ALMA GÜCÜMÜZÜ ERİDİ, YOK OLDU, AÇLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

“Son günlerde dolar yükseldi, piyasada fiyatlar yükseldi. Maaşlarımız eridi, satın alma gücümüz bir kez daha düştü.” ifadesiyle süren açıklama “Rakamlar emeklilerin yüzde 90’ dan fazlasının açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor. Biz emekliler, maaş seviyelerinin belirlenmesinde açlık ve yoksulluk kriterlerine bakılmasını istiyoruz. Biz artık yıllardır verdiğimiz emeğin, ödediğimiz sosyal güvenlik primlerinin gerçek anlamdaki karşılığını istiyoruz. Satın alma gücümüzü eridi, yok oldu, açlıkla karşı karşıyayız. Çay simit hesabı yaparak iktidara gelenler, bugünde üç öğün çay simit yesek bile; ev kirası, elektrik, su parasını ödeyecek gücümüz hiç ama hiç yok. Ne kadar feryat etsek duyarsınız, kendimizi yırtsak faydasız tonundaki, duyarsızlıktan kurtulun artık. Emekli maaşlarına yüzde 12 ek zam, promosyon çığlığımızı duyun duyun duyun.” sitemi ile sona erdi.