İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın bazı bölgelerinde yoğun bir şekilde ayva üretimi yapıldığını belirtti. Bölgenin ekolojik koşullarının ayva yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu ifade eden Emiralioğlu, şunları kaydetti:
     ''Ortadoğu ve Asya ülkelerine ayva ihraç ediyoruz. Bölgeden üretilen ayva, ihracatçı firmalar tarafından Rusya, Ürdün ve İsrail gibi ülkelere gönderiliyor. İlimizden yılda 2 bin ton ayva ihracatı yapılıyor. Bu işin ticaretini yapan firmalar şehrimize geldiklerinde toplu meyve bulma şansları var.''
     Emiralioğlu, kentte elmadan sonra en çok üretim potansiyeline sahip meyve türünün ayva olduğunu belirterek, bu alanda ticaret yapan firmaları Kahramanmaraş'a davet etti. Mikro havzada yetişen ayvaların ekolojik koşullara bağlı olarak kalite açısından oldukça yüksek albeniye sahip olduğunu dile getiren Emiralioğlu, ortalama meyve ağırlığının 400 ila 600 gram arasında olduğunu dile getirdi.
     Kentte 25 yıl önce başlayan ayva yetiştiriciliğinin her geçen gün üretim kapasitesinin arttığını ifade eden Emiralioğlu, ''Şehrimizde 2 bin dekar alanda ayva üretimi yapılıyor. Havzanın durumuna göre ağırlıklı olarak 'eşme'' türü tercih ediliyor. Ayrıca kalite olarak diğer illere göre daha iyi durumdayız. Dekar başına ortalama 3 ton meyve alıyoruz. Üretimin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz'' dedi.