Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, kayıp ve kaçak bedellerinin ‘maliyet unsuru’ olarak faturalara yansıtılmasının yasalaştırılmak istendiğini öne sürdü.

EMO Yönetim Kurulu, kayıp ve kaçak bedellerinin kullanıcılara iadesini öngören tasarıyı değerlendirdi. Yapılan açıklamada, EPDK`nın hedef oranlarının tespiti ve değiştirilmesi ile oluşacak maliyetin faturalara yansıtılması konusunda yetkilendirileceğinin ifade edildi. Tasarıya göre; yargı kararıyla kayıp ve kaçak bedellerini geri alan tüketicilere yapılan ödemelerin de mahkeme masrafları dahil olmak üzere yeniden tüm yurttaşlara yansıtılacağı aktarıldı. Açıklamada, "Yargı kararları, EPDK kararları, kanun teklifleri, tasarıları havada uçuşmakta; enerji alanında yurttaşlardan, dağıtım şirketlerine, yargıdan, hükümete varıncaya kadar her kesim için bir kaos ortamı yaşanmaktadır. Bir an evvel dağıtım şirketlerinin kayıp ve kaçak oyunlarına son verilmelidir." uyarısı yapıldı.

Ayrıca yasa teklifiyle, kayıp ve kaçak gerçekleşmelerinin dikkate alınarak yeniden hedef oranlarının belirlenmesinin söz konusu olacağına dikkat çekilen açıklamda şu ifadelere yer verildi:

"Ne yazık ki enerji alanı yapılan özelleştirmeler ve piyasalaştırma süreciyle şirketlerin muhasebe oyunlarından, manipülasyonlara, spekülasyonlara, şalter indirmelere, elektrik kesmelere kadar uzanan orman kanunlarının geçerli olduğu bir alan haline getirilmiştir ve bunun faturası da halka kesilmektedir. Kar elde etme üzerinden kurulan mantıkla, kayıp ve kaçakla mücadeleden de uzaklaşılmış, şirketlerin karlılığı asıl hedef olmuştur. Sözde özelleştirme sürecinde iddia edilen hedeflenen kayıp ve kaçak oranını tutturamayan şirketlerin aradaki farkı ceza olarak kendi kasasından ödemek zorunda kalmasına dayalı ceza yöntemi ‘sürekli hedeflerin revize edilmesiyle’ ortadan kaldırılmış, şirketlerin cezası yurttaşlara yöneltilmiştir."

Açıklamada, hükümet tarafından Meclis`e 28 Ocak tarihinde gönderilen yeni bir yasa tasarısıyla da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun yurttaşlardan alınmasını hukuksuz bulduğu kayıp ve kaçak bedellerinin ‘maliyet unsuru’ olarak faturalara yansıtılmasının yasallaştırılmak istendiği kaydedildi.