Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) yayımladığı Temmuz 2015 tarifesinde kayıp ve kaçak hedeflerinin dağıtım şirketlerinin istekleri doğrultusunda yükseltildiğini ileri sürdü. Odanın yaptığı hesaplamaya gere bu hedef değişikliği yüzünden tüketiciler toplamda 318 milyon TL daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Temmuz tarifesiyle kayıp ve kaçak bedellerinin zamlandırıldığı, yeni tarifeyle dağıtım şirketlerinin hedeflerinin gizlice yükseltildiği öne sürülerek, “EPDK`nın derhal hangi şirketlerin kayıp ve kaçak hedeflerini ne zamandan geçerli olmak üzere artırdığını ve bunun kamuya maliyetini açıklamasını, yapılan bu işlemin derhal geri alınmasını talep ediyoruz.” denildi.

Mesken tüketicilerinden 1 kilovatsaatlik elektrik tüketimi başına tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelleri yüzde 39,5 düzeyinde artırılarak 3,95 kuruştan 5,52 kuruşa çıkarıldığına dikkat çekilen açıklamada, meskenlerde de şirketlerin uyması gereken hedef doğrultusunda Ocak ayından bu yana zorunlu olarak yüzde 15 indirilen kayıp ve kaçak bedeli yeniden zamlandırıldığı kaydedildi.

Temmuz 2015 kayıp ve kaçak zammının, 1 Ekim 2015 tarihli tarifede de aynı düzeyde korunması halinde meskenlerden yapılacak kayıp ve kaçak tahsilatının yıllık 2 milyar 130 milyon TL`yi bulacağını dile getirilerek, bu rakamın EMO`nun 2013 yılı verileri ile 2015 kayıp ve kaçak hedefini dikkate alarak yaptığı çalışmada ortaya çıkan 1 milyar 812 milyon TL`lik yıllık bedelden 318 milyon TL daha fazla olduğu kaydedildi.

HANELERDEN AYLIK 205 MİLYON TL TAHSİLAT

Açıklamada, ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“2013 yılı verilerine göre mesken tarifesinde yalnızca kayıp ve kaçak dahil olmak üzere çıplak elektrik bedelinin (fon, vergi ve hizmet bedelleri hariç) yüzde 15,78`i düzeyinde olan kayıp ve kaçak bedeli; yeni tarife ile yüzde 21,5`e yükseltildi. Buna göre konut kullanıcıları, 1 Temmuz 2015`den itibaren her 1 kilovatsaat elektrik tüketimleri karşılığında 20,12 kuruşluk çıplak elektrik bedelinin yanında 5,52 kuruş kayıp ve kaçak bedeli ödeyecekler. Bu artış nedeniyle, yalnızca mesken kullanıcılarından, 2013 yılı tüketim düzeyinin 2015 yılında da geçerli olduğunu varsayarsak, bundan sonra aylık 205 milyon TL tahsil edilecek."