Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İğneada’ya yapılacağı açıklanan üçüncü nükleer santrali tepki ile karşıladı.


Odadan konu ile ilgili yapılan açıklamada santralin güvenlik için sakıncalı olacağına işaret edildi. Açıklamada ayrıca

“Rusya ile ilgili Akkuyu Santralı`nın çok tartışmalı hale geldiği, Cumhurbaşkanı nezdinde yapılmayacağının ima edildiği bir ortamda İğneada`nın gündeme getirilmesi dikkat çekicidir. Bir açıdan nükleer konusunda Rusya ile ilgili tartışmaların üstü örtülerek gündem kaydırılmakta, diğer taraftan böyle ciddi bir konuda kamuoyundan gizli mutabakatlar imzalandığı ortaya çıkmaktadır. Bu mutabakatların içeriği açıklanmalıdır. Daha önce Akkuyu ve Sinop`ta olduğu gibi yine kapalı kapılar arkasında pazarlıklar sürdürülmekte ve kamuoyundan gizlenmektedir.

Anlaşılan AKP, 7 Haziran seçimleri öncesinde önce Rus şirkete yaptırdığı ardından kendi reklam filmlerinde propaganda malzemesi olarak kullandığı Akkuyu Nükleer Santralı`nın ardından seçimlere 15-20 gün kala bu kez de İğneada`yı seçim malzemesi yapmaya karar vermiştir. 3 güzergahta birden metro hattı başlatıp hiçbirini yapamayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı gibi 1 taneyle yetinmemiş, üçüncü nükleer santral macerasını başlatmış görünmektedir. Bir nükleer santralın yapımı normal şartlarda 10 yıl sürer. Demek ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı`nın kendine bağlı kuruluş olan TEİAŞ`ın 2023 yılı tüketim tahmininin 415 milyar kilovat saat (kWh) olduğundan ve aynı yıla kadar enerji üretiminin 515 milyar kWh olacağından ve 100 milyar kWh arz fazlası oluşacağından haberi yoktur. Ayrıca AKP hükümetlerinin her dokümanında yer alan ve uygulamada çeşitli zorluklar çıkararak engellediği yenilenebilir enerji kaynakları maliyetlerinin hızla düşmekte olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bugün için güneş enerjisi tesislerinde megavat (MW) başına kuruluş bedeli 1.200 dolar seviyesine düşmüştür. Rüzgar santrallarında ve büyük güçlü su santrallarında bu rakam daha düşüktür. Anlaşılan Bakanın bu rakamlardan da haberi yok ki yatırım maliyeti MW başına 6 bin dolardan fazla olan nükleer santralın üçüncüsü için yatırım kararı açıklamaktadır.

Bakanın herhalde haberi olmadığı başka bir nokta da elektrik satış fiyatı olsa gerek. ABD`de nükleer santrallardan elektrik 2,4 sent/kwh`a üretiliyor. Fransa`da nükleer santrallar, elektriği 4,5 sente (Euro) satıyor. Türkiye`de ise Devlet Akkuyu`dan 12,35 sente (dolar) Sinop`ta yakıt hariç 10,83 sente (dolar) alacak. Nitekim dolar kurundaki yükselme nedeniyle de hem ülkemizde elektriğin pahalılaşmasına yol açacak düzeyde fiyatları artmaktadır. Diğer taraftan Rusya tartışmasında gündeme geldiği gibi bu santralların yapılması da zora girmektedir. Ayrıca güvenlik sorunları nedeniyle nükleer santrallar giderek pahalılaşmaktadır. Nükleer santralların maliyetlerini, yalnızca yakıt ve işletme olarak açıklamak kamuoyunu kandırmaktır. Nükleer santralların yapım aşamasından itibaren büyük güvenlik maliyeti vardır.İğneada Santralı`nda da Akkuyu ve Sinop gibi yüksek fiyatlı bir sistemi gündeme getirmek için mi böyle acele bir karar alınmaktadır? Acaba bundan kimler nasıl yarar sağlayacaktır?
EMO olarak halkımızın çıkarlarına olmayan her türlü girişimi önlemeyi görev kabul etmekteyiz. Akkuyu ve Sinop ile İğneada`ya yapılması düşünülen nükleer santralların, elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni yoktur. Bazı kesim ve kişilere çıkar sağlamak için yapıldığını düşündüğümüz bu girişim hemen durdurulmalıdır. “