Dünyanın en iyi maaşlarını veren İsviçreli firmalarda son 7 yıl göz önüne alındığında yarı yarıya bir azalma yaşanıyor. Buna rağmen geçen yılın en çok kazanan CEO’su yani şirket genel müdürü Transocean şirketinden Steven Newman oldu. Newman’ın 2014 yılı süresince toplam kazancı 14 milyon İsviçre Frangı'nı geçti.

Şirket yöneticilerinin yüksek maaşları uzun süredir İsviçre gündeminde. Özellikle 2008’de başlayan ekonomik krizde zirveye çıkan bu tartışma akabinde 'minder yasası' olarak bilinen ve CEO’ların maaş ve prim gelirlerini (bonus) şirketlerin yönetim kurulu tarafından belirlenmesini öngören bir inisiyatif halk oylamasında yüzde 67 gibi yüksek bir oranla kabul edilmişti. Önce global kriz ve sonrasında minder yasası ile CEO’ların yıllık gelirleri son yedi yılda yüzde 50 oranında azaldı.

Geçen yıllarda Novartis CEO’su Daniel Vasella’nın astronomik maaşıyla zirvede yer aldığı listede (2006’da 44 milyon Frank kazandı) geçen yılın birincisi Cenevre merkezli petrol firması Transocean’ın CEO’su Steven Newman oldu. Transocean’ın sahibi olduğu ve Meksika Körfezi’nde bulunan petrol platformu Deepwater Horizon, Nisan 2010 yılında başlayan yangın sonrasında 780 milyon litre petrol denize yayılmış ve şu ana kadar yaşanan en büyük çevre felaketi olarak kayıtlara geçmişti. Yıllık 9 milyar dolar cirosu bulunan şirket kaza sonrasında ABD hükümetine 1,4 milyar dolar ceza ödemişti.

Steven Newman’ın 14,2 milyon İsviçre Frangı kazandığını gösteren listenin ikinci sırasında ilaç devi Novartis geliyor. Şirketin CEO’su Joseph Jimenez, selefi Vasella kadar kazanamasa da geçen yıl o da 12,6 milyon frank kazanmış. En çok kazananlar listesinde üçüncü sırada İsviçre’nin bir diğer ilaç firması Roche’un CEO’su Severin Schwan geliyor. Schwan’ın yıllık kazancı 11,9 milyon frank.

İsviçre iş sendikasının açıkladığı verilerde ülkenin en büyük 30 firmasının genel müdürlerinin ortalama yıllık kazancının ise 6,4 milyon frank olduğu kaydediliyor. Bunlar içerisinde 18 firma maaşlara zam yaparken 8 firma ise indireme gitmiş. Farklılıkların ise yöneticilerin performanslarına göre değiştiği açıklandı.