Türkiye’nin en renkli festivali olan Antalya Çiçek Festivali başlıyor. Bu yıl 11.’si düzenlenecek olan festivalde 2 milyon dalın üzerinde çiçek kullanılacak.

Türkiye’de kesme çiçek üretiminin yüzde 65’ini, ihracatının yüzde 85’ini gerçekleştiren Antalya, en renkli festivale hazırlanıyor. 11. Antalya Çiçek Festivali 22-23 Mayıs 2015 tarihleri arasında düzenlenecek. İlki 2005’te yapılan ve 300 bin dal çiçek kullanılan festivalde bu yıl 750 bin lira değerinde 2 milyon dalın üzerinde çiçek kullanılacak. Çiçeklerin 1,5 milyon dalı araç süslemesinde kullanılırken, 500 bini dağıtılacak.

11. Antalya Çiçek Festivali’nin basın toplantısı Antalya Ticaret Borsası’nda (ATB) düzenlendi. Festival Düzenleme Komitesi adına konuşan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, festivalin 10 yıl önce “Çiçeği nasıl tanıtabiliriz?” düşüncesiyle ve amatör ruhla başladığını söyledi. 300 bin dal çiçekle bir tramvayı süsleyerek başladıkları festivale çiçeklerle süslenen onlarca aracın katılacağını anlatan Bağdatlıoğlu, bu yıl 2 milyon dalın üzerinde çiçek kullanılacağını ifade etti. Bu yıl ki organizasyonun gelecek yıl EXPO 2016 Antalya bünyesinde gerçekleştirilecek daha büyük festivalin bir nevi provası olacağını da kaydetti.

BEGONVİLLERİN YERİNİ BETON ALDI

Basın toplantısına Osman Bağdatlıoğlu’nun yanı sıra Festival Düzenleme Komitesi’nin diğer üyeleri ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker, EXPO 2016 Antalya Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin’in de katıldı. ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’ya değer katan bir etkinliği 10 yıl devam ettirmenin önemli olduğunu söyledi. Antalya’da evlerin 25-30 yıl önce begonvillerle, sarmaşıklarla süslü olduğunu hatırlatan Çetin, “Şimdi her yer betona teslim.” dedi.

TURİZMCİLERE ELEŞTİRİ

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise karnavala dönüştürmeyi hayal ettikleri festivali turizmcilerin sahiplenmemesini eleştirdi. “Turizm sektörünün de bu tip etkinliklere katkıda bulunmasını bekliyoruz.” diyen Çandır, “Yaptığımız bütün etkinlikler, mümkün olduğunda çok kurumla irtibata geçilerek yapılan etkinlikler. Bizim davetimizden öte turizmcilerin de bir fırsat olarak değerlendirmesi beklentisi içindeyiz. Sadece bu değil, kentin içindeki etkinliklerde gelen turistlerin 3-5 dakika fotoğraf çektirmek için Kalekapısı’na gelip gitmesini etkinlik dönemlerinde uzatmanın yollarını bulabilmeliler diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Turizmcilere yönelik eleştirilere Osman Bağdatlıoğlu da katılarak, “Festivalin çokluğu şehrin canlılığıyla alakalı. Barcelona’da, Madrid’te, Fransa’nın birçok şehrinde yapılan festivallerde, özellikle çiçek üretim noktalarında festivallere binlerce turist davet ediliyor, aylar, yıllar öncesinden. Biz maalesef bunu değerlendiremiyoruz. Bir EXPO’da da, çiçek festivalinde de, Altın Portakal’da da biz bunu maalesef değerlendiremiyoruz. Turizmi en çok ilgilendiren noktada maalesef turizmciler yok.” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker ise şehirde olan her şeyden turizm sektörünü haberdar ettiklerine kaydederek, “Bu tür etkinliklerin tamamından haberleri oluyor.” dedi.

FESTİVALDE NELER OLACAK?

Fesvital etkinlikleri ağırlıkla Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Festivalin ikinci günü kortej düzenlenecek. Çiçekten arabalar yarışması yapılacak. Gripin’in konser vereceği festivalde paramotor uçuşu gerçekleştirilecek, peyzaj ve fotoğraf sergisi açılacak, Cumhuriyet Meydanı çiçeklendirilecek. ATSO da İnstagram üzerinden ‘#antalyacicekfestivali’ hashtagıyla fotoğraf yarışması düzenleyecek.