Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile doğalgaz fiyatı müzakerelerinin devam ettiğini belirterek, istedikleri noktanın henüz oluşmadığını söyledi.

Enerji Bakanlığı'ndaki Yenilenebilir Enerji Eylem Planı tanıtım toplantısına katılan Bakan Yıldız, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Gazprom CEO'su Aleksey Miller ile yapılan, Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz'in altından doğalgaz taşıyacak boru hattı yapım projesi görüşmelerinde doğalgazda indirimin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle cevap verdi:

"Tabi ki biz şu ana kadar özellikle maliyetlerimizin çok yüksek olduğu ve 10 dolara alıp 9 dolara sattığımız bir ortamda ilk defa maliyetlerin altına inmek istiyoruz. Satış noktamızın artık maliyetlerin daha üzerinde kalmasını istiyoruz. Bu manada düşen petrol fiyatları ile beraber kendi içlerindeki dengeleri de dikkate aldıklarından bahsettiler. Bütün bunları biz bir paket olarak değerlendiriyoruz. Fiyat müzakereleri Türk akımı ile ilgili projelerin değerlendirilmesi güzergah yapılanması ve batı hattının tekrar yenilenmesi ile alakalı konuların hepsi bir pakettir ve bunu en seri şekilde yapmaya da gayret ediyoruz."

NÜKLEER İÇİN 80 KİŞİLİK YENİ ÖĞRENCİ ALIMI BAŞLADI

Öte yanden nükleer güç santrallerinde çalışacak mühendisleri yetiştirmek amacıyla Rusya'ya gönderilecek 80 yeni öğrenci alımı için düğmeye basıldı. Müracaatların 27 Mart’a kadar devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Biliyorsunuz 300’e yakın öğrencimiz Rusya’da eğitim görüyordu. Nükleer güç santrallerinde çalışacak olan mühendislerimiz ile alakalı yine benzer şartlarda fen fakültelerinden, mühendislik fakültelerinden, fizik, matematik ve diğer teknik bölümlerden mezun olan veya okuyan öğrencilerimizden müracaat edebilirler bugün itibariyle. Bu 27 Mart’a kadar devam edecek ondan sonra yazılı ve sözlü mülakatlar yapılacak. Bu aynı zamanda bu yıl bir değişiklik yapıyoruz. İlk defa farklı olarak Saint-Petersburg’taki Politeknik Devlet Üniversitesi’ne 30 kadar öğrenci göndereceğiz. 50 kadarda MIFI üniversitesine göndereceğiz. Dolayısıyla karşılıklı bilgi alışverişinde bu sayede tamamlamış olacağız."