Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi, Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının, ancak yenilenebilir enerji imalat teşvikiyle mümkün olduğunu söyledi. Enerji hammaddesi ve makine ithalatının azaltılması, yenilenebilir enerji teçhizatı üreticisi ve ihracatçısı ülke konumuna gelinmesi amacıyla bu sektörlerin desteklenmesini isteyen Vatansever, enerjinin verimli kullanımı için de doğru ve yapıcı kararlar alınması gerektiğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından görüşe açılan Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı’nın İzmir çalıştayı, EBSO’nun evsahipliğinde yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Hüseyin Vatansever, bu yılın haziran ayı rakamlarına göre 20,6 milyar dolarlık enerji ithalatının, cari açığın yüzde 90,9’unu oluşturduğuna dikkat çekti: “Bu demek oluyor ki kullandığımız enerjiyi kendi kaynaklarımızdan temin ettiğimiz, verimli kullandığımız ve tasarruf ettiğimiz kadar özgürüz. Enerji bağımsızlığı, Türkiye’nin dış politikası için önemli avantaj ve çıkış noktasıdır ve işte tam bu noktada, ülkemizde enerji hammaddesi ve makine ithalatından doğan cari açığın azaltılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılarak arz güvenliğinin sağlanması, Türkiye’nin, yenilenebilir enerji tesislerinde kullanılan teçhizatı üreten ihracatçı bir ülkeye dönüşmesi gerekmektedir. Enerjiyi daha verimli kullanmamız için yenilenebilir enerji kaynaklarını daha yoğun kullanmamızın yanında su-enerji ortak yönetimi, ileri saat uygulaması ve binalarda cam faktörü konularında da doğru ve yapıcı kararlar almamız gerekmektedir.” diye konuştu. Vatansever, enerji konusunda Almanya ile Danimarka’da olduğu gibi hedeflerin net, atılan adımların stratejik, uygulamaların da sağlam temelli ve sonuç odaklı olması gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu da ülkenin enerji verimliliği politika ve stratejilerinin etkin şekilde uygulanması amacıyla ulusal eylem planı çalışmalarının 2014 yılında başlatıldığını hatırlattı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nı temsil eden Burçin Kavuksuz ise enerji projelerinde en çok desteği Türkiye’ye verdiklerini bildirdi.