Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ziyattin Tokar, Türkiye’de yatırımlara gerektiği kadar pay ayrılmadığına dikkat çekerek, “Siz üretim yapan tesisler kurduğunuzda işsizlik ortadan kalkacak ve toplumsal kalkınma olacaktır. Maalesef bugün bunu göremiyoruz. ‘Üretim yaptık’ diyorlar ama yaptıkları yatırımlar hep popülist yaptırımlar.” dedi.

Mehmet Ziyattin Tokar, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ekonomi, yatırım ve istihdam politikalarını değerlendirdi.
Üretim yapılabilmesi için yatırım yapmanın gerekliliğine dikkat çeken Tokar, AKP Hükümetinin son bütçe tasarısında yatırımlara yüzde 10 gibi küçük bir pay ayrıldığına dikkat çekti. Yatırımların üretimi, üretimin ise milli geliri artıracağına vurgu yapan Tokar, milli gelirin arttığı takdirde, kalkınmanın artacağını ardından ise sosyal ve psikolojik sorunların yok olacağını kaydetti. Yatırımın önündeki en büyük engelin ise faiz sistemi olduğunu dile getiren Tokar, hükümetin görünüşte faiz lobisi diye bu sistemi eleştirse de bu eleştirilerinin hep sözde kaldığına dile getirdi.

“DOĞRUDAN YATIRIMLAR TEŞVİK EDİLMELİ”

Doğrudan yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini belirten Tokar, geçmişte bu işi Milli Görüş hükümetlerinin başardığını kaydederek, “Biz yatırımın doğrudan teşvik edilmesi taraftarıyız. Bizim geçmiş Milli Görüş hükümetlerinde doğrudan yatırımlar teşvik edilmiştir. O dönemde istatistiklere bakıldığı zaman hep üretimin arttığı gözlenmiştir. Şimdiki Hükümetin son bütçe tasarısında gördük ki yatırımlara yüzde 10 gibi küçük bir rakam yer ayrılmış.” şeklinde konuştu.

“FAİZ İLE YATIRIMLAR YAPILAMAZ HALE GELDİ”

Faiz sistemi ile yatırımların yapılamaz hale geldiğini belirten Tokar, geçmişte Edirne’den Hakkâri’ye fabrika bacalarının tüttüğüne vurgu yaparak, Milli Görüş Lideri Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın ‘bu ülke zengindir biz kaynağını kendimiz bulacağız’ sözlerini hatırlattı. Refahyol döneminde bankalara hapsedilen paraların tek havuzda toplandığına dikkat çeken Tokar, “O dönemde yapılanlar ekonomiyi canlandırmış halkımızı rahatlatmıştı. Grafikler de bunu ortaya koyuyor. Bu modelin yeniden canlandırılması gerekirken AKP hükümeti ekonomide Derviş modelinden vazgeçmemiştir. Sömürü, faizci sistemde ısrar edilerek Türkiye her geçen gün kaybediyor.” diye konuştu.

“ÜRETİM YAPARSAN İŞSİZLİK ORTADAN KALKAR”

Bütçedeki yatırım kalemi ile işsizlik verilerinin bir biriyle örtüştüğünün altını çizen Tokar, “İşsizlik sorunu AKP hükümeti döneminde tamamen kronikleşti. Artık ne yaparlarsa yapsınlar işsizlik göstergelerini tek haneye indiremiyorlar. Bu modelle de indiremezler” tepkisinde bulundu. Tokar, şunları kaydetti: “Siz üretim yapan tesisler kurduğunuzda işsizlik ortadan kalkacak ve toplumsal kalkınma olacaktır. Maalesef bugün bunu göremiyoruz. ‘Üretim yaptık’ diyorlar ama yaptıkları yatırımlar hep popülist yaptırımlar. Tabiî ki yol yapacaksınız. Ama borç alıp yol yapıyorlar. Sen borcu göstermelik hizmetlere aktarırsan ülkenin geleceği için bu heba olacak bir yatırımdır. Bir ülkede yatırımlar yapılabilmesi için tasarruf mevzuatının yüzde 30’lar seviyesinde olması gerekir. Bizde ise yüzde 13’lerin altına düşmüş durumda. Ülkede tasarruf edeceği bir para da yok. Toplumu tamamen tüketim toplumu haline getirdiler. Üretim yok ama tüketimde alabildiğince bir artış var”

“FAİZE GİDECEK PARA İLE 500 TANE FABRİKA YAPILABİLİR”

Bütçede faiz ödemelerine de dikkat çeken Tokar, hükümetin burada da büyük bir aldatmacanın içinde olduğunu söyledi. Faiz ödemelerindeki korkunç rakamı kendisinden ziyade milli gelire oranı ile vatandaşa sunulmaya çalışıldığını anımsatan Tokar, “Rakam oyunları ile buradaki sömürü halkın gözünden kaçırılmaya çalışılıyor” eleştirisinde bulundu. 2015 yılında Türkiye’nin toplam 54 milyar TL faiz ödemesi yapacağını hatırlatan Tokar, faize ödenecek bu para ile 500 tane fabrika kurabileceğini bildirdi. Bunu geçmişte Milli Görüş hükümetleri yaptı.” dedi.