Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, dün alınan petrol ürünlerinde tavan fiyat uygulaması kararıyla ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı. Açıklamada, “Alınan Kurul Kararı ile sadece dağıtıcı ve bayi marjlarına sınır getirilmiş olup, uluslararası piyasalarda ve döviz kurundaki yaşanan fiyat değişimlerine göre yurt içi nihai fiyatlar artıp azalabilmektedir.” denildi.

EPDK’nın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere, 'Ülkemiz petrol piyasasında fiyatların en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşmadığı' anlaşıldığından, Kurumumuz tarafından 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde 20/02/2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 19/02/2015 tarih ve 5486 sayılı Kurul Kararı ile Kanun ile belirlenen iki aylık süre için tavan fiyat uygulaması başlatılmıştır.

Bu süre zarfında akaryakıt satış fiyatlarındaki değişimler, esasen dünya petrol piyasalarında oluşan ürün fiyatları ve döviz kurundaki değişimlere göre belirlenmeye devam edecektir. Alınan Kurul Kararı ile sadece dağıtıcı ve bayi marjlarına sınır getirilmiş olup, uluslararası piyasalarda ve döviz kurundaki yaşanan fiyat değişimlerine göre yurt içi nihai fiyatlar artıp azalabilmektedir.

Kurumumuz tarafından başlatılan tavan fiyat uygulaması ile: Dağıtıcı ve bayi marjlarının toplamının tavanı motorin türlerinde 37 Kuruş/Litre, benzin türlerinde ise 34 Kuruş/Litre, ülkemizin diğer bölgelerinde faaliyet gösteren lisans sahiplerinin herhangi bir mağduriyete uğramamasını sağlamak üzere, her bir ilin akaryakıt bayi tavan satış fiyatlarının ayrı ayrı belirlenebilmesi amacıyla, tavan fiyat uygulaması öncesindeki durumu yansıtan her bir il için fiyat farkları belirlenmiştir.

Tavan fiyat bu gece saat 24:00’den itibaren uygulanmaya başlanacaktır. Tavan fiyat uygulaması 2 ay boyunca devam edecek olup, bu süre zarfında uygulanacak tavan fiyatlar iller bazında Kurumumuz internet sitesinden ilan edilecektir. Dağıtım şirketleri tarafından 21.02.2015 tarihinde uygulanacak fiyatlar, 20.02.2015 tarihinde Kurul Kararı kapsamında ilan edilen tavan fiyatlara uygun şekilde belirlenip ilgili mevzuat kapsamında Kuruma bildirilecektir.

Kurumumuz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kanuni sorumlulukları çerçevesinde piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyecek; rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edecektir."