Brüksel merkezli Avrupa Profesyoneller Ağı (EPN) ‘Profesyonellerin Serbest Dolaşımı’ konulu panel düzenledi.

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen programa AP Milletvekili Eva Paunova, Avrupa Komisyonu İstihdam ve Sosyal İşler Genel Müdürlüğü (DG EMPL) Daire Başkanı Jörg Tagger, Avrupa Vatandaşı Aksiyon Servisi (ECAS) Başkanı Assya Karakova, iş danışmanı Melih Erdem Koçtepe ve çok sayıda profesyonel katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Zaman Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı yaptı.

Panelde konuşan AP Bulgaristan Milletvekili Eva Paunova, profesyonellerin Avrupa’da serbest dolaşımının AB’nin 2020 stratejisinin temel konulardan birisi olduğunu dile getirdi. Avrupa Komisyonu İstihdam ve Sosyal İşler Genel Müdürlüğü daire başkanı Jörg Tagger ise Avrupa vatandaşların yüzde 20’si kendi ülkesi dışında çalışmak istediklerini söyledi.

Avrupa Vatandaşlığı Aksiyon Servisi (ECAS) Başkanı Assya Karakova, serbest dolaşımın faydalarının sadece ekonomi ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda demokrasiye de katkı sağlayacağını işaret etti. İş danışmanı Melih Erdem Koçtepe göçmen asıllı profesyonellerin yasadığı engellere dikkat çekerek, kendi sektöründe karşılaştığı sorunlara değindi. Koçtepe, özellikle göçmenlerin Avrupa’da kolay iş bulamadığını ve endüstride çok aranmalarına rağmen sıkıntılar ile karşılaştığını söyledi.

Programı organize eden Avrupa Profesyoneller ağı Başkanı Yüksel Kaya, Avrupa Parlamentosu’nda kendi alanlarıyla ilgili tartışmaları çok yakından takip ettiklerini ve bu tür önemli konuları raporlar halinde yayınladıklarını söyledi. Kaya, “Sadece Avrupa Birliği içerisindeki profesyonellerin serbest dolaşımı değil, kalifiye elemanların bir şekilde Avrupa’ya faydalı olabilmeleri için değişik adımlar atılması gerekiyor. Bunun için de sivil toplum kuruluşların ve parlamenterlerin üzerine düşen misyonu eda etmeleri lazım. Herkesin üzerine düşen görevler var. Bizde kendi alanımızla ilgili katkıda bulunabileceğimiz bir şey varsa insanları bir araya getirip faydalı konular sunmaya gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.