1996-2001 döneminin Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’den “Merkez Bankası ve hükümet uyum içinde olmalı.” uyarısı geldi.

Erçel, merkez bankalarının hürmete layık kurumlar olduğunu vurguladı.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) ekonomi toplantısına konuk olan Erçel, faiz tartışmalarına da değindi. Merkez Bankası’nın 50 baz puan indirimin bir anlamı olmadığını belirtti. Kurumun faizi likidite ile ayarladığını dile getiren Erçel, şunları ifade etti:

“Sanayileşmiş ülkelerde enflasyon yüzde 2 olarak benimsenmektedir. Türkiye'de ise enflasyon hala yüzde 5'lerde seyrediyor. Merkez Bankası’nın uygulamaları masa üstünde ve tartışılabilen bir ortamda. Biz hala faize saplanmış gidiyoruz. Merkez bankalarının bağımsızlığı önemli. Bu kurumlar emir aldığı takdirde bağımsızlıkları gider. Tabii sivil toplum örgütleri ve ilgili birimlerle konuyu tartışır ancak son kararı Merkez Bankası kendisi verir. Faiz indiği takdirde Türkiye'de büyüme oranın yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkacağını kim garanti ediyor? Olaya bu çerçeveden bakmamız ve elimize altın tepsiyle sunulan petrol fiyatlarında gerilemeden iyi yararlanmamız gerek."




Gazi Erçel, iç ve dış siyasetin ekonomik volatiliteyi de belirleyeceğini de sözlerine ekledi.


EKONOMİ İÇİN YÜZDE 3,5, İNŞAAT İÇİN YÜZDE 4,5 BÜYÜME TAHMİNİ


TÜRKİYE İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener ise 2015’te ekonominin yüzde 3,5, inşaat sektörünün yüzde 4,5, inşaat malzemeleri sektörünün yüzde 4,5-5 oranında büyüyeceğini öngördüklerini açıkladı.

Yetişener, “Aralık ayında 2014’ün kolay bir sene olmadığını, 2015’in kolay geçmeyeceğini beyan ettik. Maalesef dünyada ve Türkiye’de 2015 büyüme öngörüleri aşağı çekiliyor.” dedi.

Yetişener, jeo siyasi gerilimin, dünyada dalgalanmaların devam etmesinin Türkiye’nin büyümesini sınırlayacağına işaret etti Yetişener, şöyle devam etti:

“Geçen sene yüzde 3 civarında olan inşaat sektöründe büyümeyi, bu sene özel sektör inşaat harcamalarının ivme katacağını öngörüyoruz. Bunu da 2014’te alınan konut ve konut dışı yapı ruhsatlarında yüzde 39 artışa bağlıyoruz. Bu artış özel sektör inşaat harcamalarına katkı sunacaktır. Kamuda ise 2013 ‘te önemli sıçrama, 2014’te sınırlı kaldı; 2015’te de sınırlı kalacak gibi görünüyor.”