Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettik." dedi.

Erdem Başçı, istemesi halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan'a brifing verebileceklerini söyledi. Davos'ta görüştüğü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bu brifinglerin faydalı olacağını söylediğini aktardı.

TCMB merkez binasında düzenlediği basın toplantısında tahminlere ilişkin sunum yapan Erdem Başçı, 2015 yılı sonu itibariyle son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebileceklerine vurgu yaptı. Para Politikası Kurulu'nu (PPK) 24 Şubat yerine 4 Şubat'ta toplama düşünceleri olduğunu açıkladı. Başçı, sunumunun ardından toplantıya katılan ekonomistler ve basın mensuplarının sorularını cevapladı.

ENFLASYONU GÖRELİM ONDAN SONRA ADIM ATALIM

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bazı bakanların Merkez Bankası'nın (MB) faiz kararlarını eleştiren açıklamalarının sorulması üzerine Erdem Başçı, şunları söyledi: "Siyasi söylemler. Dünyanın her yerinde özellikle merkez bankası bağımsız ise mutlaka bunları duyarsınız. Bazen alt, orta, üst düzeyde bazen da en üst düzeyde bunları duyarsınız. Yakın zamanda Çek Cumhurbaşkanı, Çek Cumhuriyeti merkez bankasının politikaları hakkında net bir açıklama yaptı. Bu tür şeyler başka ülkelerde de oluyor. Oynaklığın çok olduğu dönemlerde de bunlar olabilir. Ama burada önemli olan şudur. Her söylenende bir hakikat payı vardır. Bunun teknik bir sebebi var mı? Oradan bizim almamız gereken bir şey var mı? Biz bunların hepsini dikkatli şekilde dinleriz ama otururuz arkadaşlarımızla birlikte teknik birimlerimizin değerlendirmeleri çerçevesinde enflasyonu düşürücü politika nedir? Onu ele alırız. Türkiye için en büyük avantaj enflasyonun düşmesi olacak. Pek çok ülke enflasyonun düşmesini istemiyor. Çünkü sıfırın altına doğru gidiyor enflasyon. Türkiye de ise hedefe doğru yaklaşıyor. Onun için biz enflasyonun düşmeye devam etmesini isteriz. Onun yüzden de faiz indirimlerinde görerek indirmemiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım. O şekilde temkinli bir politikayla enflasyonun düşmesi mümkün. Reel faizlerin de buna uyum sağlayacak şekilde artı bölgede ama düşük olarak gerçekleşmesi son derece mümkün Türkiye için."

MERKEZ BANKASI'NIN CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMESİ

Erdem Başçı, Merkez Bankası yöneticilerinin Cumhurbaşkanı ile toplanmasının söz konusu olup olmadığına yönelik soru üzerine zaten kanunda merkez bankasının yılda iki kez olmak üzere Bakanlar Kurulu'na brifing vermesinin yazılı olduğunu hatırlattı. Onun dışında dünyada sıra dışı bir gelişme olursa randevu alıp başbakanı bilgilendirmelerinin görevleri olduğunu anlattı. Başcı, Avrupa Merkez Bankası'nın geçen Perşembe günü açıkladığı karar sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan randevu alarak Davos'ta kendisine bilgi aktardığını dile getirdi.

Başçı, konuyla ilgili şunları dile getirdi: "Mesela en sona Avrupa Merkez Bankası'nın kararı Perşembe günü açıklandı. Hemen akşamına Sayın Başbakanımızdan randevu istemiştim. Onu bir değerlerdirdik Davos'ta. Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı karar bunun Türkiye'ye yansımaları, buna karşı bizim düşündüğümüz tedbirler. Finansal İstikrar Komitesi'ne de bilgi vermiştik; 'turizme destek vermek gerekir' diye. Banka meclisimiz karar almıştı. Bir gün sonra kamuoyuna açıklama yapmıştık. "

Başbakan Davutoğlu'nun tavsiyelerini dinlediğini söyleyen Erdem Başçı, "Sayın başbakanımız, benzer brifingleri sayın cumhurbaşkanımıza da zaman zaman vermenin faydalı olacağını söyledi. Nitekim bu geçmişte çok fazla yapıldı. Merkez bankası çok fazla duyurmadan geçmiş cumhurbaşkanlarımıza zaman zaman brifing verir. Ya oradan talep gelir, 'çok oynaklık var bir anlatın' der. Veyahut biz kendisine, 'size bilgi vermemizde fayda var' deriz. Uygun görürseniz size kısa bir brifing vermek isteriz. Ve yine olabilir, olmasına mani herhangi bir şey yok... Brifing vermeye hazırız, herhangi bir çekincemiz yok." dedi.

GIDA FİYATLARININ İZLEME KOMİTESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yeni kurulan Gıda Fiyatlarını İzleme Komitesi'ne önem verdiklerini vurguladı. Başçı, "Gıda Komitesi bizim açımızdan en önemli adımlardan bir tanesi. Ama Türkiye açısından da büyüme anlamında faydalı olacak. Buna ihtiyaç varmış. İlk toplantımızı müsteşarlar düzeyinde yaptık. Bütün bakanlıkların müsteşarları vardı. MB'dan katılım da en üst düzeyde sağlandı. Burada bir, tarımda verimlilik, ölçek meselesi var. Bu başlı başına çok önemli bir konu. Diğer bir konu; aracılık. Yani tüketicinin gıdaya ödediği ile üreticinin eline geçen arasındaki makas oldukça geniş. Bir de konjonktürel dalgalanmalarla ilgili. Çeşitli hava koyularından dolayı olabilir. Dışarıdan gelen dış taleple ilgili şoklar olabilir. Bunlarla ilgili alt komiteler oluşturulması kararlaştırıldı. Alt komiteler çalışmalarına başladı. Ben bu konuda ilerleme sağlayacağımıza inanıyorum. Hemen olmayabilir, ama kurumların bu şekilde bir araya gelmesi ve bir koordinasyon içinde konuları ele alması son derece olumlu bir gelişme. Henüz çıkmadı ama buradan somut kararlar yakın zamanda çıkacaktır." diye konuştu.

EURO MAKUL ŞEKİLDE DÜŞERSE TÜRKİYE BUNUNLA YAŞAYABİLİR

Euro'daki düşüşün Türkiye'ye etkileri hakkında bilgi veren Erdem Başçı, şu yorumunu aktardı: "Euro makul şekilde düşerse Türkiye bununla yaşayabilir. İki tane bu konuda çalışma yaptık. Bir tanesinde Avrupa'nın talebine bizim ihracatımız daha hassas. Avrupa'da büyüme devam ederse ve biraz canlanırsa biz miktar bazında Avrupa'ya daha fazla ihracat yapabiliriz. Dolar bazında değeri düşecek. Euro bazında tutar artacak, miktar bazında artacak. Oraya daha hassas olduğunu biliyorlar. Reel efektif kura, Euro tarafından daha hassa olmadığını biliyorlar. Buna mukabil Ortadoğu, Kuzey Afrika'da ve Rusya'da kura hassas olduğunu görüyorlar. Doların bir miktar yüksek olması bizim ihracatçılarımızı biraz rahatlatacak. Ama enflasyon açısından çok da fazla yükselmesini arzu etmiyoruz. Belli bir noktaya kadar bununla yaşayabiliriz. Sertleşirse hareketler o zaman küresel düzeyde çözüm bulunması gerekir. Perşembe ve Cuma günü Euro-dolar Paritesi hareketlerine bakın bir günlük hareketler yüzde 2'ler mertebesine geldi. Euro bir günde dolara karşı yüzde 2 düştü. Ertesi gün de benzer şekilde 1,5-2 civarında düşüş görüldü. Bunlar gelişmekte olan ülkelerin 'oynak' diye nitelediği günlük hareketlerdir. Hatta gerekirse arka arkaya görürsek tedbir alırız. O yüzden dikkatli olmak gerekir. Bu kadar sert oynaklık hiç kimse için sağlıklı değil. O zaman tek başına merkez bankalarının eylemleri ile tedbir alınamıyorsa o zaman küresel bazda oturup konuşmak gerekiyor bunu. İstanbul'da 9 Şubat'ta toplantıya çağırdık. G20 platformunda sadece merkez bankası başkanları 'makro ihtiyati tedbirleri' konuşacağız. Konusu açılırsa bunu da konuşuruz."

TL'NİN DEĞERİ KONUSUNDA ÇOK DİKKATLİ AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDAYIZ

Avrupa Merkez Bankası'nın Fransız başkan yardımcısının, Yunanistan seçimlerinin hemen ertesi günü, "Para politikalarındaki farklılaşma sebebiyle Euro'nun bir miktar değer kaybetme trendinde olması doğaldır. Ama bunun istikrarlı olması şarttır." diye açıklama yaptığını hatırlatan Erdem Başçı, "Açıklamanın ardından hemen Euro-dolar Paritesi pazartesi günü istikrar kazandı. Demek ki bir merkez bankasının kendi parasıyla ilgili ne söylediğinin çok büyük önemi var. Kendi paranızla ilgili ne söylüyorsunuz? Herkes, bütün piyasalar buna bakıyor. Onun için TL'nin değeri konusunda çok dikkatli açıklama yapmak zorundayız ve yapıyoruz. " dedi.

DURMUŞ YILMAZ'IN DÖVİZ SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Erdem Başçı, döviz kurlarıyla ilgili bir soru üzerine eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Bir Merkez Bankası başkanı döviz kurlarıyla ilgili konuşursa başı derde girer." sözüne atıfta bulundu, döviz kurları aşırı oynak olmadığı takdirde bunu yapmanın avantajları olduğunu belirtti.